Лененото семе бори лошия холестерол

0
Лененото семе е полезно за сърдечната система и кръвоносните съдове
Лененото семе е полезно за сърдечната система и кръвоносните съдове

Лененото семе е полезно за сърдечната система и кръвоносните съдове

Високите нива на лошия холестерол представляват пряка опасност за здравето и живота, тъй като водят до натрупване на плаки в кръвоносните съдове – атеросклероза, която често няма ярки и ясни симптоми до настъпването на тежките усложнения – съдови инциденти – инфаркт или инсулт.

Това прави проследяването на нивата на лошия холестерол чрез системни кръвни изследвания важно, а полагането на усилия да се поддържат в здравословните норми – съществено. Медикаментите обаче не са единственият начин да се погрижите за здравето си и да поддържате лошия холестерол в необходимите граници. Приемът на ленено семе за лошия холестерол например е чудесно природосъобразно, лесно и здравословно решение, чиято тайна ви разкриваме.

Как влияе приемът на ленено семе на лошия холестерол?

Редица проучвания сочат богатото на есенциални мастни киселини като алфа-линоленовата ленен семе, като природен продукт, изключително ценен за здравето. Фитоестрогените в него имат изразени противоракови свойства, както и помагат при менопауза и други хормонални проблеми, а разтворимите фибри улесняват храносмилането и поддържат стомашно-чревния тракт в изрядно състояние, информира Actualno.

Лененото семе е полезно и за сърдечната система, както и за съдовете. Дойдохме си на думата – оказва се, че лененото семе е пълноценна храна за нормално функционираща сърдечно-съдова система и че само 2 лъжици ленено семе за лошия холестерол, приемано ежедневно, може да поддържа нивата му в нормални граници. Или поне повечето проучвания сочат именно това – че ежедневният прием на ленено семе може да намали общия холестерол и нивата на липопротеините с ниска плътност тоест нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.

Достатъчен ли е само приемът на ленено семе за контрол на нивата на лошия холестерол?

Други изследвания обаче сочат, че сам по себе си този прием не е достатъчен и няма да помогне, ако не е съпътстван от подходяща диета и ежедневно меню, съобразено с нуждите на пациента и високия му холестерол, както и от упражнения. Само комплексният подход води до отлични резултати.

Лененото семе е здравословно, но приемът му не премахва като с магическа пръчица плаките от кръвоносните съдове. Необходими са дългосрочни усилия и промяна в начина на живот заедно с две лъжици ленено семе против лошия холестерол на ден. Какво искаме да кажем?

Ако се храните нездравословно, предимно с храни, които повишават нивата на лошия холестерол в кръвта и ако водите заседнал начин на живот, не само 2 лъжици ленено семе няма да подобрят здравето ви, но и целия пакет да изядете на куп, няма да се справите с проблема. Лененото семе безспорно помага, но не е единственото, от което се нуждаете. Също така не замествайте медикаментозно лечение, ако имате предписано такова, с ленено семе, за да не застрашите живота и здравето си. Преди подобни стъпки се консултирайте с лекаря си и работете заедно по проблемите.

Други мерки за безопасност при прием на ленено масло

Освен че следва да комбинирате лененото семе с промени в начина си на живот и хранене, следва да имате предвид, че то има и странични действия и ефекти.

  • Не приемайте ленено семе, ако сте алергични към него.
  • Не приемайте лененото семе заедно с лекарства, възпрепятстващи съсирването на кръвта. То има същото действие и смесването му с билки, храни и лекарства с това действие увеличава риска от нежелано и опасно кървене.
  • .Не приемайте лененото семе с лекарства или билки, както и с храни, които понижават кръвното налягане. То има същото действие и може при подобна комбинация кръвното да падне твърде рязко или в нездравословни граници.
  • Не приемайте лененото семе заедно с орални контрацептиви. При едновременен прием може да намали ефектите на оралните контрацептиви и да доведе до нежелана бременност.
  • Следете нивата на кръвната захар при прием, тъй като съществува риск от резкия им спад.
  • Не предприемайте самолечение. Консултирайте се с лекаря си.

*Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари