Лекарка, украинка от Русе, сред медиците доброволци в помощ на бежанците

1
Всеки медик, който желае да помогне може да се свърже с Националната асоциация на доброволците
Всеки медик, който желае да помогне може да се свърже с Националната асоциация на доброволците

Най-много медици доброволци има от София, Пловдив и Варна

Над 70 лекари доброволци са заявили готовност да помагат на пристигащи у нас украински граждани, заяви пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев пред bTV.

"Над 12 от лекарите да говорят украински, останалите говорят руски. Те са от най-различни специалности, а най-много са общопрактикуващите", обясни д-р Симидчиев. Преобладаващо са от големите градове - София, Пловдив, Варна. Една от доброволките лекари е украинка от Русе.

Всеки медик, който желае да помогне може да се свърже с Националната асоциация на доброволците.

Д-р Симидчиев заяви, че има нужда да се направят корекции в Закона за доброволчеството и даренията, за да може да се помогне ефективно при подобна хуманитарна криза.

Той коментира ражданията в бомбоубежища в Украйна и отглеждането на новородените под земята. "Когато рисковете над земята са сериозни - ракети попадат в болнични заведения, рисковете под земята са по-малки, а ползата по-голяма. Медицината трябва да помага от самото начало до края на живота - хората да живеят по-безопасно, по-комфортно", каза д-р Симидчиев.

Тъй като влагата е по-висока под земята, има опасност да се развият алергични заболявания. Затова Симидчиев очаква пристигащите от Украйна да имат преобладаващо респираторни заболявания, алергии и др. подобни заболявания от вдишването на спори. "Има и нещо наречено туристическа диария, типична при хората, които се местят от едно място на друго", добави той.

Има достатъчно ваксини у нас и за идващите от Украйна, категоричен бе д-р Симидчиев. Той отбеляза, че ваксинационните сертификати са международни и могат да служат и в България. "Трудно ми е да направя прогнози за бъдещето. Когато голяма част от населението не е ваксинирано, рисковете епидемията да се възобнови е голямо", предупреди той, но подчерта, че има намаляване на епидемията у нас.

Депутатът на ДБ не очаква оставката на военния министър Стефан Янев да предизвика трус в управляващата коалиция, тъй като той е кандидат на ПП. "Те сменят собствен министър, не на някой от партньорите", каза той и обясни, че позицията на  Янев допълнително е разделяла обществото ни.

"И в двата случая обществото ни е доста разделено и не ни дава възможност да реагираме единно като народ. Той е един човек на висока политическа позиция и там се появиха пукнатини в риториката. Това отслабва позицията ни като член на НАТО", каза още д-р Симидчиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Като се замислиш
    Доста гнусно е точно лекари да делят пациенти на какъвто и да било принцип, но явно трябва да свикваме с новите фашистки ветрове на промяната
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари