Лекари в Стара Загора спасиха ръката на жена от ампутация

1

Съдови хирурзи от болница "Тракия" използваха иновативен оперативен подход

Съдови хирурзи от болница „Тракия“ спасиха с иновативен оперативен подход живота и ръката на 65-годишна жена с вроден хемангиом, който е предизвикал масивно кръвотечение.

Д-р Павел Атанасов и д-р Светослав Бисеров от отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ извършиха тази изключително сложна интервенция, при която бяха съчетани ендоваскуларна емболизация и химическо тромбозиране на голяма част от кръвоносните съдове, хранещи съдовото образувание. Така те успяват не само да спрат кръвоизлива, но и да намалят наполовина обема на хемангиома, който жената е имала по рождение.

Другата алтернатива била ръката на пациентката да бъде ампутирана, посочиха от лечебното заведение.

В случая хемангиомът е бил вроден в много деликатна област, обхващайки китката, дланта и палеца на жената. Това е доброкачествен тумор, изграден от сплетение на множество артериални и венозни съдове, в което кръвта тече с голямо налягане. В своето развитие туморът постепенно враства в костната, мускулна и подкожната тъкан, дори сраства и променя кожата. С годините деформацията е предизвикала израждане на нормалните тъкани, превръщайки се в рискова зона, от която може да започне кръвотечение без сериозна причина.

Пациентката е претърпяла в миналото множество съдови хирургични процедури, с които да се ликвидират основните хранещи артериални съдове на хемангиома, да се спре неговото развитие и да се подобри състоянието на крайника.

Да подходим по различен начин ни помогнаха новите технологии в съдовата и ендоваскуларната хирургия“, казва д-р Павел Атанасов – Имахме преимуществото, че следим състоянието на жената от около 3 години. В началото тя беше без клиника от страна на самото заболяване. Имаше деформация в крайника с болезненост, но се появиха и няколко инцидента със спонтанно кървене. Това ни наведе на мисълта, че всеки момент има риск от ново внезапно кървене, което би могло да възникне спонтанно или при физически контакт. То може да бъде драматично и се спира трудно. Преглеждахме я периодично и провеждахме всички необходими изследвания, включително и ангиография. Прилагахме и необходимата медикаментозна терапия. Въпреки това, рискът от кървене оставаше. Роля за него имат натовареността, евентуален удар, дори сезонността на температурите на околната среда.

Пациентката постъпи при нас по спешност с дифузно кървене от тумора, получено спонтанно по време на нормална физическа дейност вкъщи. Тя беше приета при нас в тежък хеморагичен шок, причинен от обилната кръвозагуба от ръката.

Проведохме реанимационни и лечебни мероприятия, които доведоха до нейното стабилизиране, след което стана възможно ендоваскуларното лечение – койл емболизация и химическо тромбозиране на хемагиома.

Това е мини инвазивен метод. С пункция (пробождане през кожата на определено място) се достига до таргетните артерии, които захранват хемангиома. Устройствата преминават до структури и съдове в китката, дланта, самият пръст, без да се извършва разрез.

Операцията е извършена с локална анестезия по най-щадящ начин. „Това беше и най-адекватният за дадения случай начин за спиране на кървенето и максимално постигане на терапевтичен ефект. Освен това, чрез него се гарантира и бързо възстановяване“, обясни д-р Атанасов.

Съдовите хирурзи от Болница „Тракия“ не спират до тук и комбинират емболизацията със склеротерапия на по-голямата венозна част от тумора. При склерозирането на тумора чрез убождане се въвежда химически агент или вещество. Агентът запълва по-голямата венозна част от съдовата малформация. „Образно казано - залепихме го“. Преимуществата за пациента са много – той става и може да се движи още същия ден така, както се случи и при нашата пациентка. В резултат туморът в ръката ѝ се намали наполовина. Тя няма никакви оплаквания и споделя, че се чувства много добре“, каза д-р Павел Атанасов.

Според него хемангиомът няма да изчезне напълно, но е постигнато свиване на тумора чрез ликвидиране на достъпните хранещи кръвоносни съдове в максимална степен. Така рискът от ново кървене при пациентката вече е минимален, а ръката ѝ - спасена.

Целта беше чрез всичко направено да спасим пръста и ръката на жената, което бе твърде критичен момент. За да бъде една тъкан жива, е необходима циркулацията на кръв. Няма ли я, тя загива. Изключително прецизно беше съхранено и съдовото русло или т.нар. кръвоснабдяване на крайника. Много добре бяхме преценили кои основни съдове да прекъснем, за да се ликвидира обема кръв, постъпващ към хемангиома и същевременно да съхраним крайника, а не само да запушим артерия и да приключим.“, обясни д-р Павел Атанасов. Радостни сме, че интервенцията премина успешно, като трябва да отбележим, че към момента нямаме данни за друга извършена такава интервенция в България.

Впечатляващото в тази операция е отличната преценка от страна на хирурзите кои точно кръвоносни съдове да бъдат емболизирани, за да се въздейства на тумора без да се компрометира кръвоснабдяването на крайника на пациента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари