За първи път в България поставиха цялостна „обърната“ раменна протеза

0
Това не е никак малко, като се има пред вид, че тръгваме от абсолютната нула, посочи д-р Петър Братоев
Това не е никак малко, като се има пред вид, че тръгваме от абсолютната нула, посочи д-р Петър Братоев Снимка: Черно Море

За първи път в България успешно беше поставена т.нар. „обърната“ (reverse) раменна протеза на 70-годишна жена от Бургас.

Сложната операция беше извършена в БолницаТракия“ – Стара Загора“, съобщи Черно Море.

Дясната ръка на възрастната пациентка е била напълно инвалидизирана в следствие на крайна степен на увреждане на ротаторния маншон, който осигурява стабилност и подвижност на раменната става.

Заради дегенеративни хрущялни изменения и увредени меки тъкани около ставата жената е изпитвала и нетърпими болки. В подобна ситуация няма друг полезен ход, освен имплатнирането на този вид протеза, коментира д-р Петьо Братоев, завеждащ ортопедично отделение в болницата, който извърши операцията съвместно със свой хърватски колега – референтен хирург за Източна Европа на производителя на протезата - DePuy Synthes, част от компанията „Джонсън енд Джонсън“.

За разлика от стандартната раменна протеза, при „обърнатата“ изпъкналата страна на повърхността е към лопатката, а хлътнатата част към раменната кост. Тази особеност на импланта дава възможност да се възстанови подвижността и стабилността на ставата, въпреки тежкото увреждане.В България са правени няколко опита за имплантация на такава протеза, но сега за първи път се постига цялостна реконфигурация на ставата. "Операцията е доста по-сложна като техническо извършване, в сравнение с поставянето на нормална раменна протеза. Изисква опит и съобразяване с различни обстоятелства в триизмерното пространство, посочи д-р Братоев.

За съжаление случаите на подобна патология са много, а пациентите са основно възрастни хора, посочи д-р Александър Славков от DePuy Synthes, който присъства по време на поставянето на импланта. След възстановителния период с новата протеза пациентката ще възстанови до 70% от функционалната годност на ръката си.

„Това не е никак малко, като се има пред вид, че тръгваме от абсолютната нула“, посочи д-р Петър Братоев.

В Европа и САЩ, на фона на увеличаващата се продължителност на живота и повишените функционални критерии и изисквания на хората, приложението на този вид импланти прогресивно нараства.

Източник: Черно Море
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари