Легендата за Русенската търла

10
Според легендата традиционният за Русе панаир датира от над 170 години
Според легендата традиционният за Русе панаир датира от над 170 години Снимка: Dunavmost / архив

Според легендата традиционният за Русе панаир датира от 170 години

През 1852 година младият свещеник Мартин от Еленските села бил изпратен в Русчук. Той бил възпитаник на Преображенския манастир и със съпругата си Елена се представил пред владиката.

В това време властта в Русчук била разделена между Ибрям паша, който управлявал светския живот, и гръцкия владика Синесий, който управлявал църковния живот. Двамата много си допадали и обичали гуляите и хубавите жени. В харема на Ибрям паша имало девет красавици, защото всеки път, когато пашата казвал за някоя „безин кара“ (моята жена), я прибирал в харема си. Това била обществена тайна, както и любовта на Синесий към Карасалийката.

След като Синесий провокирал гордостта на Ибрям паша, като му казал, че няма жена като младата попадия Елена в харема си, пашата я взел със сила. Елена била принудена да приеме исляма и новото си име Незим, въпреки молбите на мъжа си, поп Мартин. Той бил изгонен и Незим му забранила да се приближава до нея, защото се страхувала, че пашата ще ги убие.

Поп Мартин се отказал от църковните работи и събрал дружина от младежи от различни села, които били ожесточени от турците. Те набавили пушки и пищови от Еленския балкан и избрали две пещери за скривалища - на Писанския и Червенския Лом.

През пролетта на следващата година Ибрям паша взел своята любимка Незим, която единствена от харема щяла да го дари с наследник, и я завел на обиколка на имотите му.

Поп Мартин имал свои хора - Тодор и Петър, които били прислуга на Ибрям паша. Те го информирали за намерението на пашата да нощува в Кадиковския чифлик с Незим в нощта на петък, защото турците празнували в петък. Поп Мартин и неговата дружина нападнали заспалите стражи и заловили Ибрям паша и бременната Незим. Въпреки молбите им за милост поп Мартин не прощавал униженията, а и неговата жена Елена била омърсена. Дружината пуснала прислугата и добитъка, увила в рогозки убитите друговерци и изгорила чифлика. Те се прибрали в Червенското скривалище заедно с плячката.

Хората от Щръклево и до днес търсят скривалището на поп Мартин.

След като чифликът изгорял през нощта, вестта за пожара била донесена от Русчушката поща към 9-10 ч. Наместниците на Ибрям паша събрали всички българчета на възраст от 18 до 25 години на нивата - търлата (днес Младежкия парк) - на Ибрям паша с намерението да ги заколят на третия ден. Майки и бащи плачели, а момчетата на „Ибрям Урман“ плачели също. На втория ден, когато турската стража била заменена с черкезкия полк, войниците видели Стоян Радков-Самоука, който бил природно интелигентен и работел в единствената европейска работилница в Русчук. Войниците го обичали и му дали свои дрехи, след което го завели при началника си Араб паша, който го успокоил и посъветвал да отиде при чуждите консули в града да разкаже за участта на българчетата. След застъпничеството на консулите, младежите били освободени на третия ден.

Затова майки и бащи правели курбани и ходели на това място, наречено „търлата“. Понеже се случило по Великденските празници, на Възкресение Христово, там ходели по него време бозаджии и халваджии и попове да отслужат курбани по случай освобождаването на българчетата. Излизали с краваи, кокошки и бъклици с вино и се радвали за освобождението на своите деца. Защото има два вида курбани – за живи и за мъртви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    16
    *****
    Измислица! Местността "Ибрям орман" се намира на противоположния край на Русе, пътя към София. 😎
  • 3
    15
    ОФ ОРГАНИЗАЦИЯТА СЪВЕТВА
    РАДВАМ СЕ ЧЕ ТАЗИ ОЛЕЛИЯ И ЦИГАНИЯ НА 1 МАЙ СИ ЗАМИНАВА ОТ ПАРКА,КАКВО ОБЛЕКЧЕНИЕ.ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ.СЪВЕТВАМ ВСИЧКИ ЖИВУЩИ ПО АЛЕЯТА НА КОЯТО СА РАЗПОЛОЖИЛИ ТОЗИ ПАНАИР ДА ЗАВЕДАТ ДЕЛО СРЕЩУ ОБЩИНАТА ЗА ПРИЧИНЕНО БЕЗПОКОЙСТВО,ТОРМОЗ И НАРУШЕНА ПОЧИВКА И ПРИЧИНЕНИ НЕУДОБСТВА,СТРАДАНИЯ И БЕЗПОКОЙСТВО НА ЖИВУЩИТЕ КАКТО И ВЛОШЕНО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ В СЛЕДСТВИЕ НА ВИСОКИТЕ ДЕЦИБЕЛИ И НЕСПАЗВАНЕ НАРЕДБАТА ЗА ВДИГАНЕ НА ШУМ В РАЗРЕШЕНОТО ВРЕМЕ ПРИ ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ЗА ЦЕЛИ 14 ДНИ.ВСЕКИ ДА СИ ВЗЕМЕ АДВОКАТ И ДА ЗАВЕДАТ ДЕЛО,НАПРИМЕР ЗА 5000 ЛВ. НА ДОМАКИНСТВО ИЛИ ИНДИВИДУАЛНО НА ВСЕКИ ЖИВУЩ ПО АЛЕЯТА И В БЛИЗОСТ ДО НЕЯ.ТУБ ДИСПАНСЕРА АКО ИСКА МОЖЕ И ТОЙ ДА СЕ ВКЛЮЧИ ЗАРАДИ БОЛНИТЕ И НАРУШАВАНЕ РИТЪМА НА РАБОТНИЯТ ПРОЦЕС ЧРЕЗ НЕИСТОВ ШУМ.ПОМИСЛЕТЕ! ПОДАЙТЕ КОЛЕКТИВЕН ИСК ИЛИ ИНДИВИДУАЛЕН ЗА ВСЕКИ ПОСТРАДАЛ В РАЙОНА.ИЗОБЩО НЕ ГИ БАВЕТЕ ЗА ДРУГ ПЪТ ДА СЕ НАУЧАТ ДА ПИТАТ,МОЖЕ ИЛИ НЕ МОЖЕ ДА ВИ СТОВАРИМ ЦИГАНИЯТА ПОД ПРОЗОРЦИТЕ КЪДЕТО ЖИВЕЕТЕ.ОБЩИНСКИ СЪВЕТ РУСЕ И КМЕТ ТРЯБВА МАЛКО ДА СЕ СТРЕСНАТ И ДА ГИ РАЗКАРВАТ ПО ТЕЛЕВИЗИИ КАТО МАЙМУНИ.НЕКА ГИ БОЛИ.В РУСЕ МНОГО Е ТИХО И МЕДИИТЕ ОТДАВНА МИНАХА ПРАГА НА ТЪРПИМИЯТ СЛУГИНАЖ,СИРОМАХОМИЛСТВО И ГАРСОНСКО ПОВЕДЕНИЕ КЪМ МЕСТНАТА ВЛАСТ И БИЗНЕС ИНТЕРЕСИ. РУСЕНЦИ ! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИТЕ ДА НЕ ВИ ЗАЧИТАТ И ДА ПРАВЯТ КАКВОТО И КАКТО СИ ИСКАТ И КАКТО НА ТЯХ ИМ ХАРЕСА? НЕ ГИ ЖАЛЕТЕ ХИЧ,ГЕРБАДЖИИ,БСП,ПП ДПС,ИТН И ТРА ЛА ЛА
  • 6
    14
    Чул Недочул
    Мисля че историята за тарлата или легендата е малко преиначена от разказвачите които са плод на новото евроатлантическо ориентиране.Сакън да не би случайно да се наруши етническата толерантност да им го начукам на толерантните и на тези които по цял ден реват като крастави магарета че не сме били видите ли толерантни към тях и религиозните им виждания.Не съм толерантен защото съм си у дома в "България".Не ми дреме.Който не му харесва,прав му път.Ей къде е Истанбул,а по нататака е Тел Авив и Йерусалим.Близко е и Атина и Скопие.Най далече е Индия.От старо хора съм чувал през 70- те години че Поп Мартин не се е церемонил с бея и попадията която набързо,набързо се забулила без кандърми и предала вярата доброволно и със мерак за късмет.Та попа не се церемонил де и им играл калъчката.И на бея и на попадията и на тези където се изпречили на пътя му и на неговите хора.Та опозореният поп си оправил сметките за бейското посегателство и хванал гората да варди пътища за някой лев от бейове и керванджии и търговци доносници на турската власт.Тази работа не останала ненаказана и неотмината.Като се събрали пролетно време към Гергьов ден българите на "Тарла".Били нападнати от нетолерантни поданници на падишаха и наемници.Изиграли на събралият се народ танца на ятагана с което ни приветствали по случай идването на пролетното време,а може да са питали защо за тях няма великденски яйца и козунаци да се чукнат с българките за здраве.После тези които случайно биле настрани от сбора по храсти и по навътре,кой с мома да я гали,кой да я мачка или по голяма нужда по наделеко отишъл останали да разказват какви толерантни отношения се стоварили върху населението за отмъщение на бейската смърт.Наблюдението водели по отдалеко.И от тогава решили всички на тарлата въртелжките "атракциони",захарни петлета,бонбони и т.н. да бъдат безплатни за най малките.Поне до 12/13 годишна възраст.Вярвали че така ще успокоят духовете на невинно посечените деца и да направят помен за тая работа която в момента в тоя си вид няма нищо общо с "днешната работа".Амин.
  • 5
    13
    Горд Русенец
    До "сладко от любов" - трагедията на миньорската дупка ecки зaaрa, клoaкaтa на Тракия, никой не може да я мине ... Нъл тей, Евлоги ....
  • -13
    12
    сладко от любов
    Като почти всички бизнеси и магазини фалираха в 50-хилядното Русе, нека се порадваме поне на търлата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари