Лазарки обиколиха домовете в Тръстеник, наричайки здраве и берекет на стопаните

1
На Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове
На Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове Видео: Фейсбук, Пламен Атанасов

Днес е Лазаровден!

След дълго отсъствие тази година улиците на село Тръстеник  от рано сутринта се огласят от песните на лазарките, похвалиха се местното читалище "Христо Ботев. Облечени в местна носия, закичени с китки на главите, лазарките обиколиха домовете и благословиха стопаните за здраве и берекет, наричаха да е сита и плодородна годината.

Лазарските песни са специални, а  момите за женене и ергените за задомяване трябва да ги припяват по стара българска традиция.  Лазарките донесоха радост и бяха посрещнати от усмихнати стопани. На излизане тръстеничани пожелаха и следващата година лазарките  да ги посетят.

"Благодарим на всички за отдадеността и се радваме че след 2 годишно отсъствие лазарките отново могат да зарадват всички в селото! Бъдете здрави!", казват организаторите на събитието. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    До "Който и да е"
    Моля, пийте си хапчетата редовно!
  • 0
    1
    Който и да е
    Чудесно е, че се поддържат езически традиции, без никаква връзка с Лазарова събота, а компетентните органи осведомяват падението на българите с непресторена гордост.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари