Кюстендилец отгледа „фантазия” с гигантски размери

0

С огромен домат, тежащ точно 1.127 кг, отгледан в двора на фамилната къща в невестинското село Лиляч, се похвали кюстендилецът Александър Стоянов.

Зеленчукът, който е от сорта „Фантазия”, е добил гигантския размер в оранжерията на баща му Сашо Стоянов, който всяка година подпомага семейството на сина си с пресни плодове и зеленчуци.

Тази година доматите, които засадихме в двора, нещо не вървят, дали заради продължителните студове пролетта, последвали от невероятни горещини, не знам, но в парника има доста големи домати”, разказва Александър. Той и семейството му обаче предпочитали доматите от сорта „Биволско сърце”, най-вече защото били много сладки за салата.

От един домат две салати можеш да направиш”, казват баща и син Стоянови и допълват, че за всяко нещо си има различни сортове. „Тези, големите, са сочни и стават за салати и прясна консумация, за консервиране и за традиционната лютеница трябват други, с повече месо в тях”, обясняват мъжете.

Всяка свободна минута от ранна пролет до късна есен Александър пътува до родното си село, за да помага в земеделската работа на баща си.

Добре че работя на смени, та имам възможност да съм около баща си”, обяснява Александър и допълва, че освен домати в градината им има от всичко по малко. Специално гигантът е био производство, отглеждан в природосъобразни условия и без наторяване.

Това не е първият огромен домат, който семейството отглежда. Преди няколко дни от същата градина са набрани няколко домата, по 800 грама всеки.

Дано да няма градушки, защото тогава всичко по градините ще отиде”, казва Александър и допълва, че заради падането на температурите няколко поредни нощи през пролетта тази година реколтата от череши, с които е прочут Кюстендилският край, и други плодове тази година е плачевна.

Измръзнаха не само черешите, но и джанките, сливите, крушите и ябълките”, разказва Александър и допълва, че и при зеленчуците нещата не са по-добри.

Всичко, което не е в парник, няма да даде добра реколта, убеден е Александър и допълва, че всеки лек дъждец също е вреден за зеленчуците, защото те веднага заболяват.

Източник: Struma.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари