Кюрдите обвиниха Турция, че блокира тяхното оттегляне

1
Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските автономни власти, казват, че турските сили и техните съюзници използват артилерия и леко оръжие, за да поддържат блокадата на обсадения град
Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските автономни власти, казват, че турските сили и техните съюзници използват артилерия и леко оръжие, за да поддържат блокадата на обсадения град

Кюрдските сили обвиниха Турция и нейните съюзници, че блокират изтеглянето им от граничния регион в североизточна Сирия, обвинявайки Анкара в опити да осуети изпълнението на ключовото искане за прекратяване на огъня, договорено със САЩ, пише американският вестник The Wall Street Journal, цитиран от агенция Фокус.

Анкара се споразумя с Вашингтон в четвъртък за петдневно примирие, по време на което се очаква сирийските кюрди да се оттеглят от района, която Турция определи като зона за сигурност по границите на двете държави. И двете страни се обвиниха взаимно в нарушаване на прекратяването на огъня, като в центъра на боевете се намира ключовия граничен град Рас ал Айн.

В неделя се възобновиха леки сражения в граничния град след кратка пауза, според активисти в района. Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските автономни власти, казват, че турските сили и техните съюзници използват артилерия и леко оръжие, за да поддържат блокадата на обсадения град.

СДС обвиниха Турция, че планира „операция за етническо прочистване“, намеквайки, че Анкара пречи на оттеглянето, за да хване в капан на кюрдите и да възобнови бомбардировките след изтичане на прекратяването на огъня. СДС заявиха, че 20 цивилни и 14 бойци са били убити от обявяването на прекратяването на огъня в четвъртък вечерта. Те призоваха САЩ да наложат прекратяването на огъня и да осигурят хуманитарен коридор за евакуации.

Министерството на отбраната на Турция късно в събота отрече опити да се предотврати изтеглянето на кюрдите от района. Информацията за това кои пътища да се използват за безопасен проход е била съобщена на американските военни власти.

"Ние не сме нападали, спазваме примирието", заяви говорителят на президента на Турция Ибрахим Калън пред The Wall Street Journal в събота. "Ние им даваме шанс да си тръгнат."

Турските власти от своя страна обвиниха кюрдските сили в многократни нарушения на прекратяването на огъня, заявявайки, че кюрдските бойци са извършили 16 атаки, вариращи от снайперистки огън до ракети „земя-земя“. Министерството на отбраната на Турция заяви, че турски войник е убит от кюрдски сили в сирийския граничен град Тел Абаяд.

Междувременно Турция позволи на един конвой от линейки и други автомобили да евакуира около 30 ранени хора от обсадения Рас ал Айн до Тел Тамар в събота следобед, заявиха активисти в района. По-тежко ранените обаче останаха в обсадения град, добавиха те.

Американските представители заявиха, че администрацията на Тръмп работи активно, за да гарантира, че споразумението се спазва.

„Съединените щати продължават да разговарят с двете страни, за да гарантират спазването на паузата и да (осигури възможността) кюрдските сили безопасно да се изтеглят от контролираната от планираната зона за сигурност“, заяви американски представител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари