Кушиите на Хиподрума в Русе започват в 10:30 часа

3
Ще има демонстративна езда и скокове на деца от клубовете "Кентавър - Русе" и "Силвена спорт"
Ще има демонстративна езда и скокове на деца от клубовете "Кентавър - Русе" и "Силвена спорт"

Ще има демонстративна езда и скокове на деца от клубовете "Кентавър - Русе" и "Силвена спорт"

Днес е Тодоровден, наричан още Конски Великден. Празникът се отбелязва в първата събота след Сирни Заговезни, предава БНР. Това е един от първите пролетни празници в народния и православния календар и се празнува най-вече за здравето на конете. Макар и не толкова голям светия-покровител като Св. Георги например ,Св. Тодор заема важна част от народните обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, за смяната на зимата с пролетта и свързаното с нея плодородие.

Според народните представи, на този ден Св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да провери дали растат посевите. После забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие. „Свети Тодор съблича девет кожуха и на бял кон отива при Бога да измоли лято”.

На Тодоровден централното място е запазено за кушиите. Докато жените изпълняват своите ритуали, включително замесването и изпичането на обредния хляб, мъжете се подготвят за надбягването с коне.

Мъжете стават още взори, сресват и кичат най-хубавите си коне с шарени конци, мъниста и пискюли. На някоя просторна поляна се маркира трасето на надбягването, цялото село се събира за напрегнатото зрелище. Най-бързият кон, който победи в надбягването, печели торба хубав зоб, венец, който момите са изплели, и не на последно място – всеобщото уважение и признание.

Конниците и победителят правят почетна обиколка из селото, съпроводена с благословия от стопаните. Всичко завършва с хоро, в центъра на което са ездачите.

Празничната трапеза на Тодоровден е от пита, супа от леща, гъбена чорба, картофи, варена царевица.

Най-старият конезавод в България днес организира посрещане на Тодоровден с най-красивите породисти коне. Официалното откриване на програмата е в 9:30 ч. на Хиподрума в Шумен. От 10:00 ч. започва турнирът по прескачане на препятствия. От 13:00 ч. всички любители на адреналина ще станат свидетели на гладко надбягване.

Конезаводът Кабиюк е основан през 1864 година от русенския валия Митхат Паша с цел производство на коне за турската армия. Той е разположен на Шуменското плато на 13 км североизточно от гр. Шумен.

На територията му са разположени първият в България „Музей на коня“, лятната резиденция на княз Батенберг – „Музей на Съединението“ и експозиция от икони.

Конни надбягвания организират днес и на Хиподрума в Русе. От 10:30 ч. на пясъчния плац представители на Ездовия клуб "Кентавър - Русе" и клуб „Силвена спорт“ ще разкажат за празника Тодоровден. Ще бъдат представени конете и основните етапи, през които преминава обучението по езда. Ще има и демонстративна езда и скокове на деца от клубовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари