Купуват щадящи COVID тестове за малките ученици

0
Учителите, които ще преподават на завърналите се деца в клас, ще трябва да имат зелен сертификат или да се тестват два пъти седмично
Учителите, които ще преподават на завърналите се деца в клас, ще трябва да имат зелен сертификат или да се тестват два пъти седмично Видео: NOVA

"Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката внасят проект на постановление в Министерския съвет за осигуряване на 13 млн. лв. за щадящи тестове за най-малките ученици"

Това съобщи на брифинг пред медиите здравният министър д-р Стойчо Кацаров, предаде NOVA.

„Надявам се да осигурим тези тестове възможно най-бързо. Здравното министерството още днес ще обяви поръчка за закупуването им. Искаме да осигурим такива тестове за всички деца от 1 до 4 клас. Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата в училищата”, заяви здравния министър Стойчо Кацаров.

По думите му се предвижда такива текстове да се прилагат и при по-големите ученици.

Учителите, които ще преподават на завърналите се деца в клас, ще трябва да имат зелен сертификат или да се тестват два пъти седмично.

„През цялото време проверяваме обществените нагласи както сред родителите, така и сред учителите. Сблъскват се две мнения, които трябва да бъдат преобърнати, за да проработи новият подход, а именно – филтър на входа на училищата и безопасна среда, така че който иска да си праща децата, който иска да ги държи вкъщи според степента на риска, който сам преценява”, заяви министърът на образованието Николай Денков.

За да се реализира това имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове, както и от страна на учителите, които да разберат, че няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърша работата”, каза още той.

Апелирам към учителите като съсловие, което се справи изключително добре в тази трудна ситуация, да направим следващата стъпка, с която да осигурим безопасна среда, а именно – съгласие за тестване два пъти седмично, ако човекът не е преболедувал или ваксиниран. С други думи за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. Това, което създаваме като организация, е още другата седмица да имаме тестовете за децата налице, а ако нещата тръгнат добре, до няколко дни да стартираме и с по-големите ученици”, добави Денков.

Тестовете ще дават резултат в рамките на един учебен час. Те ще се провеждат в понеделник и четвъртък по време на първия час или на част от първия час.

В брифинга на министрите участваха и представители на Националната мрежа за децата, които приветстваха решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа на училището. Този подход е бил предложен още в началото на учебната година. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук