Купуват драгираща техника за 10 милиона евро

0
Новата драгираща техника ще поддържа плавателния път по река Дунав
Новата драгираща техника ще поддържа плавателния път по река Дунав

Предвижда се закупуване на нова мултифункционална драгираща техника за поддържане на плавателния път по река Дунав.

Това каза Ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 Галина Василева, ръководител на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020, по време на международна конференция за информационните услуги по р. Дунав (Danube Information Services Conference), която се провежда в Русе.

Проектът се разработва заедно с Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, очаква се да бъде одобрен на национално ниво до края на годината, след което да стартират тръжните процедури. Проектът се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” и е на стойност малко над 10 млн. евро. С него ще се гарантира навременна и ефективна поддръжка на плавателния път на реката. Усилията на Европейския съюз за развитие на Дунавския басейн имат ключово място в редица политики, както на европейско, така и на национално ниво.

Подобряването на инфраструктурата на водните пътища е приоритет за страната, затова в секторната оперативна програма през миналия и през настоящия програмни периоди е предвиден значителен финансов ресурс за тези дейности, каза още Галина Василева.

Тя допълни, че ИАППД работи активно за закупуването на специализирани плавателни съдове, които да гарантират навременното проучване и поддържане на река Дунав. Първият от тях работи вече половин година и изпълнява реални операции, а други два ще бъдат доставени още през следващата година.

Темата на тазгодишния форум е “GIS for RIS” (Географски информационни системи за Речни информационни системи). Конференцията се провежда в зала „Европа“ на Доходното здание в гр. Русе, а домакин на събитието е ИА „Проучване и поддържане на р. Дунав“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари