Купуваме по-скъп мед това лято

0
През 2021-ва буркан мед се е търгувал средно за около 8 лева, докато тази година цената вече е около 11-12 лева
През 2021-ва буркан мед се е търгувал средно за около 8 лева, докато тази година цената вече е около 11-12 лева Снимка: pixabay

Очакванията на всички пчелари са цените на меда да продължат нагоре

Очакванията на всички пчелари са цените на меда да продължат нагоре, тъй като разходите скочиха доста, коментират хора от бранша. През 2021-ва буркан мед се е търгувал средно за около 8 лева, докато тази година цената вече е около 11-12 лева, уточни той пред вестник  "Силистренски бряг"

Със сигурност има колеги, които няма да издържат на разходите. И в момента има такива, които продават пчелини и се отказват. В сектора липсва директна подкрепа към пчеларите“, твърдят пчелари. Браншът очаква помощ, но размерът ѝ не е ясен, тъй като все още не е обявен бюджета за сектора. Мярката, обаче няма да подкрепи всички пчелари.

По статистика на Българската агенция по безопасност на храните в България има над 800 000 кошера, от които над 700 000 са на земеделски производители. За миналата година подкрепа по ковид мярка са получили малко над 600 000. Останалите не могат да отговорят на условията на министерството. Голяма част от критериите са неизпълними заради неправилната оценка на сектора. Има и пчелари, които решават, че не е рентабилно да кандидатстват по тези мерки, защото подкрепата е недостатъчна.

Хиляди пчелари в Добруджа основно търгуват на едро с преработватели. Има опити да се направи организация на производители, която да продава директно в чужбина, но няма как да се прескочи натиска на ниските цени от Украйна и Китай. Интерес към българския мед има в Германия, Испания, Италия и Франция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари