Крум Зарков и Анатоли Станев обсъдиха превенцията срещу домашното насилие

0
Близо 60 лица от Русенско са консултирани по проблеми, свързани с домашното насилие
Близо 60 лица от Русенско са консултирани по проблеми, свързани с домашното насилие Снимка: Областна администрация - Русе

Близо 60 лица от Русенско са консултирани по проблеми, свързани с домашното насилие

Превенцията на домашното насилие и грижата за пострадалите от него бяха обсъдени на среща между областния управител на Русе Анатоли Станев и министъра на правосъдието Крум Зарков. По време на разговорите Станев запозна Зарков, както и евродепутата Петър Витанов, и директора на българското бюро на Фондация „Фридрих Еберт“ Жак Папаро с дейността на консултативния център за безплатна помощ на жени от уязвими групи, претърпели насилие в областта. Той функционира от ноември миналата година и обхваща всички населени места от региона. Припомняме, че Центърът е създаден в изпълнение на проект BGJUSTICE-4.002-0001 „Партньорство с кауза“ и се реализира по Малка грантова схема по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021, уточниха от Областна администрация.

Бенефициент по проекта е Сдружение „Център „Динамика“ – Русе в партньорство с Клуб „Отворено общество“ – Русе и Областната администрация в крайдунавския град. Проектът отразява нуждата от противодействие срещу насилието, основано на пола сред уязвими групи чрез развитие на устойчиви стратегии за взаимодействие и овластяване с цел превенция на насилието и насърчаване на търсенето на помощ и подкрепа. За Станев проблемът с домашното насилие е изключително важен и именно затова според него държавна и местна власт заедно с неправителствения сектор трябва да обединят усилия.

Благодарение на предоставяните услуги от „Динамика“ близо 60 лица от Русенско са консултирани по проблеми, свързани с домашното насилие. Тук е важно да се уточни, че не всички са потърпевши от домашно насилие, а са потърсили консултации за свои близки и приятели. От началото на годината досега в Кризисния център са били настанени две майки с децата си, за които са предприети съдебни действия по Закона за защита от домашно насилие и впоследствие са издадени заповеди за защита. С настанените работят психолози и социални работници от социалната услуга Кризисен център към Сдружение „Център „Динамика“.

При случай на проблем жертвите на домашно насилие не трябва да забравят да се обадят на телефон 112, както и да потърсят помощ към институциите. Всеки, който се чувства застрашен или е бил потърпевш от подобен вид тормоз може да намери подкрепа на телефон 0879 453503 или в офиса на „Център Динамика“ на ул. „Панайот Хитов“ 9 в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Хайде
    Стига с тая Динамика дето все по проекти работи за превенция на насилието, а то е усвоенция на едни средства по проекти. То не бе прилягане на ГРЕБ, на БПС и на коя ли не партийка само и само за едни средства, а ефект почти никакъв Ами то само с консултиране не става, има си редица други форми на работа. Не се казва нищо за работа с извършителите на насилие. Това е друг тип превенция, предотвратяваща рецидив, който може да стигне до убийство, каквито случаи имаше в последните дни в страната. Иначе папкането на средства по проект е лесно и сладко - центърче за консултиране и гугукане с клиенти и кризисен център - настаняване на жертви на насилие и някаква работа с тях. Нещо да се пише за ефекта от пребиваване в кризисния център относно живота на жертвите на насилие и резултатите от работата с тях в кризисния център - нищо?!
  • -2
    1
    мм
    Бело почерпи ли го домакина да се направят
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари