Кризата с недостига на кадри у нас се задълбочава

2

Според изследването на Българската конфедерация по заетостта най-много хора ще се търсят в София, Пловдив и Варна, а по-скромно ще бъде в Русе и Бургас

Недостигът на кадри у нас се задълбочава, показва национално представително проучване на Българската конфедерация по заетостта, цитирано от БНТ.

Според него у нас има нужда, както от специалисти, така и от нискоквалифицирана работна ръка. Заради това вече се внасят хора не само от Украйна и Молдова, но също така от Виетнам и Западна Европа.

Мирослава Андреева е специалист по човешки ресурси в голяма IT компания с офиси в Пловдив, София и Ниш. Дружеството е специализирано в разработката на уеб и мобилни приложения, които станаха все по-търсени след ковид кризата.

Те обаче се оказват недостатъчни и компанията вече набира и чужденци.

Задълбочаващ се недостиг на кадри отчитат и от една от компаниите за набор на персонал.

"В момента на някой ако му се работи, трудно може да остане без реализация, разбира се тук става въпрос за изисквания", казва Георги Първанов, консултант "Човешки ресурси".

Фирмата вече има поръчки от клиенти за внос на кадри.

"Добрата новина е на връщащи се българи, и то не само в София, но и в цялата страна, но това е един крайно недостатъчен ресурс, освен молдовци и украинци, които досега се внасяха, сега новата мода от миналата година е да внасяме хора от Киргистан, Узбекистан, ние самите в тази посока работим", коментира още Първанов.

Според данни на Българската конфедерация по заетостта, най-голямо търсене на хора се забелязва в информационните технологии, а най-ниско в хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

"Това, което забелязваме, са положителни нагласи, но все пак комбинирано с липсата на кадри, която в България е от доста години насам. Аз мисля че не трябва да бъдем радостни, защото положението не е толкова радостно", каза Надя Василева .

Според изследването най-много хора ще се търсят в София, Пловдив и Варна, а по-скромно ще бъде в Русе и Бургас.

Повечето от работодателите и то 71% не могат да запълнят отворените си позиции, този процент преди девет години беше 41% и се е увеличил драстично.

Интересен факт е, че от края на тази година се очаква да бъде отворена нова позиция във всички фирми: това ще бъде човек, който да следи колегите си и да докладва на държавата ако има съмнения за нередности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари