Криптовалутите връщат спомена за ипотечния срив преди 15 години

0
Има смущаващо ехо от срива на ипотечния пазар преди 15 години“, коментира Кругман пред The New York Times
Има смущаващо ехо от срива на ипотечния пазар преди 15 години“, коментира Кругман пред The New York Times Снимка: ЕПА/БГНЕС

Както тогава, така и сега много инвеститори не разбират в какво се забъркват, смята нобеловият лауреат Пол Кругман

Носителят на Нобелова награда по икономика Пол Кругман отправи остро предупреждение относно нестабилността на криптовалутите, пише  Economic.bg . Той сравни ситуацията при тях с ипотечния срив в САЩ, поставил на колене целия жилищен пазар и предизвикал световната финансова криза през 2007-2008 г.

Има смущаващо ехо от срива на ипотечния пазар преди 15 години“, коментира Кругман пред The New York Times.

Кризата на ипотечните кредити по същество бе резултат от това, че банките отпускаха заеми с по-висок риск във време, когато лихвените проценти бяха ниски и цените на жилищата се покачваха. След като пазарът се насити, собствениците се оказаха неспособни да изплатят заемите си, което доведе до огромни загуби за кредиторите.

Много кредитополучатели не разбраха в какво се забъркват“, каза той в статията на NYT.

Кругман твърди, че на криптоинвеститорите по подобен начин се продават спекулативни финансови продукти, без те самите да разбират истински рисковете. Заради ниската осведоменост те продължават да губят средства на криптопазара. В подкрепа на тезата си икономистът цитира проучване на NORC, според което 55% от собствениците на криптотокени нямат висше образование. Според него това е един от знаците, че инвестирането в такъв тип валути е станало популярно сред работническата класа.

Трябва да се отбележи, че Кругман е известна биткойн критик, който по-рано бе оприличил криптовалутите със схема Понци.

Нобеловият лауреат обаче е скептичен относно потенциала на криптовалутите да отключат световна икономическа криза, както го направи сривът на ипотечния пазар някога. Причината е, че този сектор не е достатъчно голям – цялата му пазарна капитализация се равнява на приблизително 1.7 трилиона долара, според данни на CoinGecko.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари