Кралят на моливите е мъртъв

0
Шефът на Faber-Castell е починал на 74 години
Шефът на Faber-Castell е починал на 74 години

Едва ли има някой в Германия, който никога не е държал в ръцете си молив или маркер от завода на Faber-Castell.

И все пак Антон-Волфганг Граф фон Фабер-Кастел никога не загуби почва под краката си. Вместо това той работи последователно и след пенсионирането си с непоколебима ангажираност към успеха на тази традиционна компания.

След тежко заболяване главният изпълнителен директор на Faber Castell-AG почина в четвъртък в Хюстън, обяви цитирана от DPA говорителка на компанията в петък. Той бе на 74 години.

Граф фон Фабер-Кастел e роден на 7 юни 1941 г. в Бамберг. След като посещава училище в Швейцария, той учи право в Университета в Цюрих. „С юридическа диплома никога не може да се сбърка", обяснява той този свой избор пред DPA, цитиран от Investor.BG

Кариерата му определено не е ощетенa - в продължение на шест години той е работил като инвестиционен банкер в Лондон и Ню Йорк, преди да влезе в семейната компания като представител на осмото поколение в нея.

През 1978 г. той става единствен управляващ съдружник на групата Faber-Castell и по-късно става главен изпълнителен директор с превръщането ѝ в нелистнато на борсата акционерно дружество.

Винаги ми е било интересно да натрупам опит в чужбина", обобщава Граф фон Фабер-Кастел. „Мисля това за важно и за моите деца“. Той е надживян от един син от първия си брак и три дъщери от брака си със съпругата си Мери. 

Докато най-младите му дъщери близначки – на 19 години, все още са на прага на живота си, синът му Чарлс е в средата на 30-те. Бившият инвестиционен банкер от две години е част от корпоративното управление. Освен това през ноември и съпругата му Мари влезе в Борда на директорите, където е и единият от братята на починалия.

Граф фон Фабер-Кастел винаги е желал компанията да остане в ръцете на семейството му след смъртта му. Въпреки това той нарочно не кара децата си да влязат в управлението в ранна възраст. „Това е основно правило при нас, първо да станем самостоятелни, преди да влезем в компанията". При възпитанието на децата си той винаги е бил внимателен в това да ги образова в нормалност, скромност, толерантност и морална смелост.

Граф фон Фабер-Кастел поставя доста високи изисквания и стандарти към самия себе си и работата си. В разговорите винаги учтив и внимателен, високият мъж със сребриста коса никога не забравя да носи костюм и вратовръзка.

Това се вижда и от хобитата му. Той е запален фен на тениса и ските, а освен това още като млад събира предмети на изкуството, особено съвременни рисунки. Самият той обаче рисува само по време на скучни срещи на ръба на документите си, признава веднъж фон Фабер-Кастел.

За текущата фискална година Faber-Castell очаква със своите 7500 служители рекордни приходи от над 600 млн. евро. За печалбата си обаче компанията с рицар в логото си не дава данни. От над 250 години богатата на традиции компания произвежда своите продукти в град Щайн. Производителят на фулмастери, моливи и декоративна козметика генерира около 70% от приходите си извън Европа. 

Иначе компанията датира от преди векове. През 1761 г. в Щайн, близо до Нюрнберг, занаятчията Каспар Фабер поставил основите, произвеждайки своите първи моливи  Bleyweißsteffte, които продавал на пазара. Така създаването на марката  Faber-Castell  предхожда Френската революция и откриването на Америка. След смъртта на баща си Георг Леонард през 1839 г. Лотар фон Фабер поема семейния бизнес.

Използвайки опита си в производството на пишещи средства, натрупан в Париж и Лондон, той си поставя за цел да развие компанията. Започва да произвежда шестоъгълни моливи, превръща ги в истински качествен продукт и им дава името "A. W. Faber", като така се ражда първият брандиран молив в света.

През 1849 г. в Ню Йорк е отворен първият чуждестранен клон на процъфтяващата компания. Следват филиалите в Лондон (1851) и Париж  (1855), както и агенции във Виена (1872)  и Санкт Петербург (1874).

През 1898 г. най-голямата дъщеря на Вилхелм фон Фабер, баронеса Отилия фон Фабер (1877 - 1944), се жени за граф Александър Кастел-Рюденхаузен, който произхождал от една от най-старите благороднически фамилии в Германия. Новото фамилно име на двойката станало "граф и графиня фон Фабер-Кастел, а новото име на компанията – FABER-CASTELL.

През 1905 г. заедно със зелената серия моливи CASTELL се ражда и новото лого "Двубоят на Рицарите-моливи", символизирайки качеството, което побеждава всички свои конкуренти. Тези рицари са интегрирани в логото на марката и днес.

Източник: Investor.BG
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари