Кралицата позволи "замразяване" на парламента

0
Новината предизвика масово осъдителни коментари, свикване на протести тази вечер в много градове в страната
Новината предизвика масово осъдителни коментари, свикване на протести тази вечер в много градове в страната Снимка: © Reuters

Британската кралица Елизабет Втора даде съгласието си Борис Джонсън да "замрази" работата на парламента от 9 септември до 14 октомври.

По този начин премиерът драстично ще ограничи възможността депутатите да блокират плановете му да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври без сделка, пише Дневник.

Използваната процедура, известна като пророгация (временно отлагане на парламентарната сесия), е без прецедент по мащаба си от 1945 г. и никога не е била използвана с подобни мотиви. Досега замразяването на дейността е било обикновено за по-малко от седмица някъде през пролетта, а не за 5 седмици и то в навечерието на най-драматичното от десетилетия насам събитие в британската история.

Новината предизвика масово осъдителни коментари, свикване на протести тази вечер в много градове в страната и закана от депутати да проверят доколко законни са действията на премиера. Но кралицата вече даде съгласието си за пророгация, "която да започне не по-рано от 9 септември и не по-късно от 12 септември и да приключи на 14 октомври". Освен това по закон членовете на Камарата на общините не могат да гласуват по това правомощие монарха, което Борис Джонсън поиска да бъде задействано.

Парламентът така или иначе се канеше да излезе в триседмична пауза в средата на септември след най-продължителната си сесия от 400 години насам, започнала през юни 2017 г. Имаше идеи да се гласува против тази почивка или срещу опит тя да бъде удължена, но сега те вече са безсмислени.

С най-дръзкия си ход досега Борис Джонсън посочи 14 октомври като датата, на която кралицата ще произнесе годишното си слово в парламента, което е формалното начало на новата сесия е обикновено е предшествано от спиране на работата му. Според него "ще има предостатъчно време депутатите да дебатират Брекзит, отношенията с ЕС и всички други въпроси". Той заяви, че абсолютно не отговаря на истината версията ,че разпуска парламента, за да не отложат датата за Брекзит.

Но ядосани представители на опозицията поискаха спешна среща с Елизабет Втора, което може да въвлече 93-годишната кралица в конституционна криза, след като повече от 3 години тя не заема страна за Брекзит. Увеличават се шансовете при събирането на парламента следващата седмица бързо да последва вот на недоверие срещу Джонсън. Това би довело до предсрочни избори и вече се преценяват като доста големи шансовете за съставяне на нещо като правителство на националното единство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари