Край на епидемията в Словения

0
Словенското правителство късно снощи обяви край на епидемията от коронавирус в страната
Словенското правителство късно снощи обяви край на епидемията от коронавирус в страната

Словенското правителство късно снощи обяви край на епидемията от коронавирус в страната, предаде БТА.

Така Словения стана първата европейска държава, сложила официално край епидемиологичното положение, след като през последните две седмици властите не потвърждаваха повече от 7 нови случаи на ден.

Отсега нататък хората, пристигащи в Словения от други държави в ЕС, няма да са под карантина за поне седмица, както беше в началото на април, обяви правителството в съобщение.

Двумилионната държава, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, до момента е установила 1464 случаи на коронавирус, а починалите са 103-ма.

Словения обяви епидемия на 12 март.

През последните два месеца Словения овладя епидемията. Днес Словения има най-добрата епидемологична картина в Европа, каза вчера премиерът Янез Янша пред парламента.

Краят на епидемията означава, че някои мерки, включително финансова помощ за гражданите и фирмите, засегнати от коронавируса, няма да се предоставя след края на месец май.

Правителството съобщи, че чуждестранни граждани, които проявяват симптоми на зараза от коронавирус, ще продължат да не бъдат допускани в Словения.

Карантината за поне 14 дни ще остане в сила за хора от държави извън ЕС, с някои изключения за дипломати и хора, превозващи товари.

Гражданите ще трябва да продължат да спазват основните правила за предотвратяване на възможно разпространение на заразата.Хората са задължени да носят маски в закрити обществени пространства, да стоят на поне 1,5 метра разстояние един от друг и да дезинфекцират ръцете си при влизане на обществени места.

От средата на март Словения затвори всички училища, спортни и културни институции, барове, ресторанти, хотели и магазини, с изключение на тези за храни и аптеките. Общественият транспорт беше спрян.

Правителството в Любляна започна да облекчава някои мерки от 20 април. В началото на тази седмица общественият транспорт започна отново да работи, а следващата седмица някои от учениците ще се върнат в училище.

Всички барове и ресторанти, както и хотели с до 30 стаи, ще могат да отворят идната седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари