Крадец на грозде осъди МВР

0
При това – без дори да се явява на заседанията в съдебната зала
При това – без дори да се явява на заседанията в съдебната зала

Мъж, заловен да краде грозде от чуждо лозе, не само се размина без наказание, но и осъди МВР да му плати 400 лева.

При това – без дори да се явява на заседанията в съдебната зала. Нито в Районния съд на Пазарджик, който отменя наложената му глоба, нито в Административния съд, където адвокатът му печели делото за обезщетение.

Крадецът, 49-годишен жител на септемвирйското село Варвара, е хванат да бере в лозето на пазарджиклия в землището на село Бошуля на 16 октомври 2015 година. Стопанинът заварил в този ден четирима души – трима мъже и жена. Заснел ги с телефона си и подал сигнал на 112. Трима успели да избягат, но собственикът записал номера на колата им. За разкриването роля изиграл и уникалният сорт грозде, какъвто имало само в този масив.

За късмет в този ден полицията в Септември била на крак заради сигнал за нелегални мигранти. Крадецът бързо бил заловен, а в багажника му били намерени два чувала с около 24 кг прясно набрани чепки.  

Всеки от протоколите от делото на първа инстанция започва с изречението, че подсъдимият не се явява лично, представлява го само защитникът му.

Глобата от 200 лева пада в съда, защото не е било образувано досъдебно производство, извършителят не е бил привлечен като обвиняем. Без да знае в какво е обвинен, той не можел да организира защитата си, а това е негово основно право, мотивират се магистратите. Заради това нарушение наказателното постановление е отменено, без да се гледа по същество.  

При второто дело пред Административния съд в Пазарджик пак само адвокатът печели иск за 400 лева, които са собствения му хонорар за защитата на клиента му от първото. Областната дирекция на МВР в Пазарджик е осъдена да плати както тази сума с лихви, така и още 410 лева разноски.  

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари