Румен Радев: Трябва да гарантираме сигурен вот за избор на легитимен парламент

0
Той ще започне демонтаж на порочния управленски модел, заяви президентът
Той ще започне демонтаж на порочния управленски модел, заяви президентът

Той ще започне демонтаж на порочния управленски модел, заяви президентът

„За нас е изключително важно в резултат на консултациите да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес и в здравните мерки, така че да имаме нормална избирателна активност и да бъде избран легитимен парламент. Само той може да излъчи устойчиво и добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел”. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите за изборите, които провежда.

Според Радев е важно да се изгради доверие към машинното гласуване. „Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините”, заяви президентът, цитиран от NOVA.

Пред държавния глава председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева обяви, че е възможно провеждането на изборите по време на пандемията от коронавирус. Според Съвета подготовката трябва да започне. Препоръката е да се прегледат всички възможни действия относно регистрацията на партии, коалиции и наблюдатели онлайн.

От срещата стана ясно още, че Общественият съвет е анализирал проведени близо 100 изборни процеса по целия свят. Така е стигнал до заключение, че провеждането на изборите е възможно при спазване мерките.

Според Матева е неудачно въвеждането на гласуване по пощата заради липсата на такъв опит в страната. Това става първо с експерименти, след което се въвежда.

Относно карантинираните избиратели от Обществения съвет посочиха, че има възможност, предвидена в Изборния кодекс, да се издават правила, които да осигурят възможност лицата, поставени под карантина, да гласуват с подвижна избирателна кутия.

„При нас опитът с гласуване с подвижна избирателна кутия е богат. Обмислят се отделни избирателни кутии за гласуване на хора под карантина и различни за останалите избиратели”, уточни Матева.

От Обществения съвет предлагат, ако се стигне до промени в Изборния кодекс, след приключване на изборния ден да се направи заснемане на преброяването на бюлетините, което има възможност да се излъчва в реално време и онлайн. Така ще се избегне струпването на хора в изборното помещение, които имат право да наблюдават процеса.

По повод на машинното гласуване стана ясно, че устройствата могат да бъдат дезинфекцирани с етилов спирт. С това от Обществения съвет призовават избирателите да не се притесняват, че машината предпоставя по-висок риск от заразяване, отколкото гласуването с хартиена бюлетина.

Според проф. Михаил Мирчев датата 28 март не трябва да се променя с по-задна. „Какво гарантира, че на 28 април болните ще бъдат по-малко, нищо. Това не е аргумент. Изборите трябва да са издърпани напред”, коментира той.

Дончо Пачиков посочи, че е възможно наблюдателите да подпомогнат здравните власти, като осъществяват контрол върху спазването на мерките.

Росица Матева от Обществения съвет е на мнение, че не е необходимо разкриването на повече секционни комисии за предстоящите избори.

„Ако бъде направена организация - да се гласува през стая и организация на движението, то това би било достатъчно и без допълнителни ограничения”, отговори Матева на въпрос на вицепрезидента Илияна Йотова дали трябва да има „зелени коридори” в деня на вота.

На финала на срещата с членовете на Обществения съвет към ЦИК президентът отчете, че подобни дискусии са начинът да се подобрява изборният процес.

„Консултациите са, за да изчистват противоречията и да се търсят най-добрите решения. Гласът на обществото трябва да се чува в процеса на подготовка на изборите”, заключи Радев.

По-късно президентът започна консултации и с представители на Националното сдружение на общините. Държавният глава посочи, че от действията и организацията им зависи дали правото на глас и здравето на гражданите ще бъдат защитени.

„Много е важно вашата дейност да бъде видима и да бъдат откроени проблемите и всички неща, които трябва да бъдат подготвени предварително, така че да има доверие в изборния процес”, обясни Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари