Прогноза: Нови избори на 24 октомври

1
Те ще бъдат 2 в 1
Те ще бъдат 2 в 1

До там ще се стигне, ако не бъде реализиран третият мандат

Вчерашните дебати не дадоха отговор на въпроса на електората кой е предател, е общото мнение на политическите наблюдатели, които коментират парламентарната криза. Голямата интрига в парламента беше дали ще се стигне до реализиране на третия мандат за правителство или до избори 2 в 1 - парламентарни и президентски наесен. Като вероятна дата за тях се очертава 24 октомври, смятат конституционалисти, с които разговаря “Труд”. Датата за президентските избори трябва да бъде определена от сегашното Народно събрание, а президентът трябва да насрочи деня на третия парламентарен вот през тази година.

Привържениците на избори 2 в 1 са изчислили, че те ще бъдат по евтини от две последователни отивания до урните. Освен това се очаква избирателната активност да бъде значително по-висока, отколкото тази на 11 юли, която бе най-ниската през годините на прехода. Избирателите вече се уморени от избори през тази година и се смята, че няма да се разходят още два пъти до урните. А през есента отпускарският период ще е свършил и реколтата ще бъде прибрана, е още един от мотивите за избори 2 в 1.

При избори 2 в 1 -президентски и парламентарни, логистиката свързана с машините за гласуване ще е близо 2 пъти по-евтина. Това коментира пред “Труд” Веселин Тодоров, собственик на фирмата, която технически обезпечава устройствата за гласуванеСиела норма”.

Той обясни, че по-сложна ще бъде единствено работата по софтуера с две бюлетини - за президентските избори и за тези за народни представители. Значително по-малкото разходи идвали от това, че нямало да се налага два пъти да бъда транспортирани и охранявани устройствата, както и два пъти да се осигурява техническо обезпечаване на техниката.

Ако изборите са 2 в 1 ЦИК трябва да решат дали гласуването ще е с една или с две карти. При предишните избори за всяка машина имаше по 5 карти, поясни Тодоров и допълни, че ако се приеме да се гласува с две карти, тогава за всяка машина ще има по 10 пластики.

Оставката на несъстоялия се премиер на ИТН Пламен Николов след като той оттегли номинацията си, ще бъде точка първа в днешното заседание на парламента. Голямата грижа на ИТН е да се измъкнат от ситуацията с най-малко щети. Затова и парламентарната шефка Ива Митева посвети вчерашния си ден на търсене на решение за преодоляване на кризата с неосъществения правителствен мандат. Десислава Атанасова от ГЕРБ определи ситуацията като “на ръба на конституционна криза”.

От президентството бяха категорични, че за да приключи процедурата по първия мандат, трябва да има акт на Народното събрание и точно такова решение ще гласуват днес народните представители. Едва след него президентът ще може да връчи мандат на втората политическа сила ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че мандатът ще получи Даниел Митов и ще го върне веднага. Митов бе номиниран на премиер и след изборите на 4 април, предложи и правителство, но не срещна подкрепа от нито ес. дна партия в 45-то НС.

За третия мандат сега има двама мераклии - БСП и “Изправи се, бг! Ние идваме”! Лидерките на двете формации Корнелия Нинова и Мая Манолова призоваха от трибуната останалите партии - без ГЕРБ и ДПС - да се смирят и да седнат на масата на преговорите за съставяне на правителство с хоризонт 8-10 месеца, което да предприеме неотложни мерки за идващата четвърта вълна на ковид и актуализацията на бюджета.

Тошко Йорданов от ИТН отсече, че с предатели няма да преговаря. Христо Иванов още във вторник каза, че ако мандата отиде при БСП, ДБ няма да участва и призова президента да даде шанс на най-малката ПГ на Мая Манолова.

Христо Иванов от ДБ и Мая Манолова от ИБГНИ искат финансово-икономическия блок на служебното правителство - министрите Кирил Петков и Асен Василев - да остане, а Нинова е готова да предложи целия кабинет да стане редовен.

Депутати определиха предстоящите разговори между трите партии като тренировъчни и като възможна канава за бъдещи общи действия. Признаха, че кабинет с третия мандат в рамките на този парламент е невъзможен и припомниха, че майстори на правителства от третия път е било единствено ДПС с кабинетите на проф. Любен Беров през 1992 г. и на Тройната коалиция през 2005 г.

ИТН обяви още във вторник, че трябва да има трети избори. ГЕРБ са за вот 2 в 1 и усилено пресмятат шансовете на поне двама бъдещи свои кандидати за президент срещу Радев. Политолози смятат, че едва ли ще е възможна обещаната от Слави Трифонов победа на президента още на първия тур, тъй като едва ли избирателната активност ще надхвърли 50 процента. Освен това, подкрепата на шоумена вече не носела позитиви, а обричала носителите ѝ на провал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари