Костадин Ангелов: България е първа по смъртност заради разлика в броя на тестовете

0
Според здравния министър ако тестваме повече, нямаше да бъдем първи
Според здравния министър ако тестваме повече, нямаше да бъдем първи Снимка: БГНЕС / Архив

Според Ангелов ако тестваме повече, нямаше да бъдем първи

Здравният министър Костадин Ангелов обясни първото място на България по смъртност от COVID-19 с разликата в броя на тестовете.

Според изследване на университета Джон Хопкинс България е на първо място в Европа и второ в света по брой на починалите от коронавирус. Ангелов не отрече, че броят на тежките случаи расте, но подчерта, че здравната система се справя.

„Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове, които са направени. Ако тестовете са пропорционално на другите държави, с които се сравняваме, ние няма да бъдем на това място по смъртност, каза Ангелов.

Той уточни, че дори при данните ни в момента, системата удържа на натиска. „Вие виждате, че хоспитализираните са повече при втората криза. Системата удържа на този натиск и ще направим цялата организация така, че да издържим и да не сме като държави като Гърция или други, в които да искаме помощ, особено по отношение на реанимация“, добави той.

Страната ни има готовност да получи един милион ваксини на „Пфайзер“ от допълнителните 10 милиона по линия на ЕК. Днес ще се проведе последната среща на ниво експерти, в която страната ни участва и на която се обсъжда разпределянето на допълнителни ваксини.

„Като допълнително количество ваксини, които ние ще поръчаме от фирма „Пфайзер“ са 1,5 млн., като ще се опитаме доставките от четвъртото тримесечие да ги изместим във второто“, каза Ангелов пред журналисти и добави, че са „на път да го реализират“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари