Коронавирус: Ваксинира се ударно, а инфекциите растат. Защо?

0
Какво означава това? Че ваксината не е панацея?
Какво означава това? Че ваксината не е панацея?

Парадоксален ефект: на много места ваксинациите вървят ударно, а новите инфекции въпреки това скачат до небето и дори се налага нов локдаун

Какво означава това? Че ваксината не е панацея?

Този парадоксален ефект беше описан от германския вирусолог Кристиан Дростен, поради което някои издания като „Шпигел“, „Фокус“ и „Ди Велт“ говорят за "парадокса на Дростен". Специалистите като него познават и разбират този феномен, пише списание „Фокус“, цитирани от Дойче Веле.

Известният германски вирусолог Кристиан Дростен отдавна предупреждава за него.

Колкото повече хора се имунизират, толкова повече се разпространяват сред тях лекомислието и безгрижието, казва Дростен. Пред „Шпигел“ той обяснява, че масовите ваксинации автоматично увеличават натиска върху властите да разхлабват мерките, а в крайна сметка дори да ги отменят.

Разхлабването на мерките

Либерализирането на мерките може да доведе до фатални последствия, особено като имаме предвид, че почти навсякъде по света по-голямата част от населението все още не е ваксинирана. Опасността силно нараства най-вече сред младите хора, които в в мнозинството си все още не са ваксинирани, а освен това от сърце се радват на разхлабените мерки и на възможността отново да излизат да се срещат с приятели, да потанцуват и да се повеселят. „При това положение за съвсем кратко време ще се заразят много повече хора, отколкото изобщо можем да си представим,“ бие тревога вирусологът.

Точно това в момента се случва както на места в САЩ, така и в латиноамерикански държави като Чили и Уругвай. Но на тревожни примери се натъкваме и в Европа. Вестник „Ди Велт“ припомня, че Унгария е на трето място по брой ваксинирани хора на континента, но въпреки това там броят на новите зарази в момента стремително расте, особено след като премиерът Виктор Орбан след Великден реши отново да отвори ресторантите и магазините.

Сходно е положението и в Сърбия. Редица наблюдатели смятат, че една от причините, валидна и за двете страни, е непоследователното прилагане на ограниченията, които ту се налагат, ту се либерализират, ту изцяло се отменят. А и властите непрекъснато си затварят очите пред нарушенията, пише „Ди Велт“ и дава скорошни примери от Белград.

Успехът във Великобритания и Израел

Съвсем друго е положението във Великобритания и в Израел, например, където ваксинациите също вървят с рекордно темпо. В Обединеното кралство броят на новите зарази продължава да върви надолу, но премиерът Борис Джонсън изрично предупреди, че това не се дължи само на ваксинациите. Успехът се корени най-вече в това, че през последните месеци ограниченията в условията на локдаун се спазваха стриктно. Ключова роля изигра фактът, че британците масово приеха мерките - 80% от хората в страната ги подкрепяха. За сравнение: в Германия едва половината граждани са привърженици на строгите мерки.

В Израел също устояха на изкушението да вдигнат локдауна преждевременно. Едва в началото на февруари, когато над 30% от хората вече бяха ваксинирани, властите им разрешиха да се отдалечават на повече от километър от дома си. А чак в средата на март, когато ваксина бяха получили 60% от израелците, се взе решение за отваряне на хотелите, ресторантите, магазините и фитнесите. В резултат от този предпазлив подход броят на новите зарази продължава да спада и в Израел.

Изводът както за Германия, така и за други държави - включително и за България - гласи следното: ваксинациите са само едната страна на монетата. За да се излезе бързо от пандемията, важно е гражданите да разбират и да приемат мерките, а ограниченията да се прилагат последователно, без прекъсвания и под съответния строг контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари