Корона-кризата затвори 10% от хотелите у нас

0
Българи и румънци са спасили летния сезон
Българи и румънци са спасили летния сезон Снимка: БГНЕС

Пандемията удари сериозно българския туризъм и това се вижда ясно в данните за затворените хотели. 

През юли 2019 - в последното лято преди Ковид-19 да се превърне в световна напаст, у нас е имало  3391 места за настаняване с 10 и повече легла. През юли 2021 работещите обекти са намалели до 3058, което на практика означава, че всеки десети хотел е затворен и основната причина за това е коронакризата.

Информацията бе изнесена от служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева по време на инвестиционен форум в София. Според Георгиева този спад не е трагичен, защото 90% от обектите са работили. Все пак представителката на ресорното министерство призна, че проблемите, възникнали покрай битката за ограничаване на заразата, са сериозни, като особено неприятна последица е загубата на кадри - "работниците в много сегменти от туризма се преместиха в други сектори и бяха загубени ценни специалисти с умения и с години трупан опит", поясни тя, цитирана от в.Сега.

Георгиева подчерта, че пандемията се е отразила доста разнопосочно на хотелиерския бранш - има и губещи, но и печеливши. "Градските дестинации пострадаха най-много поради строгите противоепидемични ограничения за сектора, които го лишиха от приходи. Същевременно селските райони и малките общини бяха предпочитани заради нарастващото търсене на по-безопасен и индивидуален туристически продукт", коментира зам.-министърът.

Тя открои и други тенденции, свързани с пандемията -  заради ограниченията и формалностите при пътуванията зад граница процъфтява вътрешният туризъм, хората все повече предпочитат по-близки дестинации и се увеличава делът на късните резервации (last minute). Освен това има подчертано пренасочване от самолетен към автомобилен туризъм -  както за пътуванията в страната, така и в чужбина. Има значителен спад в служебните пътувания -  командировки, участия в симпозиуми, семинари, кръгли маси, бизнес срещи. Това според Георгиева може да остане постоянна тенденция, което несъмнено е лоша новина за туристическите агенции и авиокомпаниите.

Възстановяване 

Като цяло в Европа има окопитване на туристическия сектор. Според най-новите публикувани данни на Евростат - за юли, нощувките на чужденци в местата за настаняване у нас нарастват със 137% спрямо предната година. За сравнение Португалия и Италия имат  107% увеличение,  Испания и Малта се радват на над 140% ръст. 

Данните на ЕСТИ - българската система за туристическа информация, в периода 1 май - 10 септември 2021 г. броят на туристите у нас достигнал 4 млн. души , от които над 2.5 млн. са българи. Числата недвусмислено показват, че именно българските туристи са спасили летния сезон у нас.  Факт е, че много хора преоткриха българските курорти и забележителности благодарение на пандемията, която превърна пътуванията зад граница в рисково начинание заради неизбежните проверки, тестове, карантини и чести смени на правилата в различните държави. 

Другите "спасители" на българското "Лято 2021" са румънците. Над 630 000 "комшии" са избрали да прекарат ваканцията си у нас. Полските туристи са наброявали 140 000, а немските - над 120 000. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Карате ли се с жена ти?
- Караме се.
- А как се сдобрявате?
- Изключвам рутера и я чакам да дойде да ме помоли да и "поправя интернета".

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари