Корнелия Нинова: Не се презапасявайте с олио!

1
Търговците товарят цената. Над 100% е надценката
Търговците товарят цената. Над 100% е надценката

Търговците товарят цената. Над 100% е надценката

Не се презапасявайте с олио. Паниката повишава цените и със собствените си действия предизвикваме по-висока цена за себе си и за семействата си. Такъв призив отправи в четвъртък министърът на икономиката Корнелия Нинова, която бе на посещение във Варна и се ангажира пряко за изграждане на индустриална зона за морската столица. Тя изреди редица примери, в които крайният търговец товари цената на олиото с над 100%.

“В последните дни се създава паника и хората отиват да се презапасяват (с олио). Не го правете, има достатъчно олио. Не го правете, защото повишеното търсене, повишава цената. Със собствените си действия предизвикваме по-висока цена за себе си и за семействата си.”, посочи Нинова, цитирана от Mediapool.bg.

Тя съобщи, че за малко повече от 24 часа Комисията за защита на потребителите(КЗП) е направила на 200 проверки и е открила случаи на над 100% надценка, която финално се слага в магазините, които продават директно на потребителите.

"Всички тези сигнали сега се изпращат на Комисията за защита на конкуренцията, която от вчера е сигнализирана за потенциален картел на пазара на олио", посочи Нинова. При доказване на съглашението глобата е до 10% от оборота на фирмите, надули неправомерно цените за предходната финансова година.

100% надценка

Проверките на КЗП са установили, че в България има около 100 артикула на олио. Производствената цена на олиото била 2 лева за литър, но в магазините е далеч по-висока. Нинова изброи някои от случаите.

“Има олио, доставено в магазина на 2.97 лв., а се продава за 5.99 лева. Разликата е 3.02 лева. Т.е. 100% над доставната в магазина. Какво е това, ако не е спекула”, попита Нинова.

Тя даде и друг пример - доставна цена до магазина с ДДС - 3.21 лева, продава се за 6.49 лева. Отгоре с 3.28 лева. Отново над 100% надценка.

“Търговецът товари цената и с паниката, която се създаде и със свръхтърсенето им даваме основание още да вдигат цената”, заяви министърът. При проверките са установени и случаи, при които на брошурите на хипермаркетите има изписана една цена на олиото, а на рафта в магазина била двойно по-висока.

Тя посочи, че държавата разполага с 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което може да стигне за производството на олио за 4,5 години. Тя добави, че се правят проверки и по складовете със зърно, за да се види дали не се задържат количества с цел изчакване на цената на слънчогледа покрай войната в Украйна. Преди ден стана ясно, че държавата започва да пълни резервите си и със слънчоглед, а също и с жито и царевица. Операцията ще струва 1.1 млрд. лв.

До момента министерството на Корнелия Нинова “бореше” високите цени предимно с електронно табло, монтирано на първия етаж на ведомството, което показва цените на производител на основни стоки. Сред тях бе дори и ракията.

“Фермерите да са 200% спокойни, торове ще има”

Икономическият министър уточни, че една от причините за посещението ѝ във Варна е била среща с ръководството на торовия завод “Агрополихим".

“Има притеснение сред земеделските стопани за затруднения или прекъснати товари на торове. Те се притесняват, че заради това няма да могат да се подготвят за реколтата тази година. Бих искала на 200% да ги уверя, да бъдат спокойни. От ръководството разбрахме, че те имат суровини, работят на пълни обороти. Могат да задоволят българския пазар. Дори имат и остатък за износ”, разказа Нинова.

Корнелия Нинова посочи, че заводът не е зависим от доставките на газ, защото работи предимно с биомаса.

Преди ден земеделският министър Иван Иванов (БСП) съобщи, че правителството готви специална субсидия за таксите за енергия на торовите заводи. Тя щяла да бъде обявена от Министерство на енергетиката.

Обещания за индустриална зона за морската столица

Корнелия Нинова обяви, че ведомството ѝ заедно с национална компания “Индустриални зони“ и заводите “Девня цимент” и “Солвей соди” започват работа по изграждане на индустриална зона за морската столица.

"Ако погледнете дефакто тя (зоната - б.а.) е изградена заради техните усилия (на заводите - б.а.), които са направили, но им липсва държавната подкрепа за изграждане на инфраструктура, за довеждащи пътища, ВиК, соларни панели, за да могат да задоволяват нуждите си от електричество и с това да поевтинее тяхната стока”, каза Нинова.

Тя добави, че е недопустимо Варна, като един от най-големите градове в страната, да остане без индустриална зона. В България индустриални зони има в Божурище край София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Да де
    Ама цената наиситна се вдига с повишаване натърсенето. Ако има наистина резерви, би трябвало да има, то тогава е налице спекула. Която отдавна трябваше да е забранена със закон. Защо не се се случи и не се случва, това е друга тема....
  • 2
    1
    Да ви ЕПМ
    Помним как един призоваваше като Курнелия: „За Бога, братя, не купувайте!“
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари