Корабостроителницата в Русе търси да назначи 250 специалисти

1
Корабостроителницата в Русе търси да назначи 250 специалисти

"Има раздвижване Русенската корабостроителница, като от там в Бюрото по труда са заявени около 250 нови работни места за специалисти. Нямаме конкретна информация, но предполагаме че става дума за нови производства." Тази информация изнесе днес директорът на дирекция "Бюро по труда" Баки Солак в Русе.

Търсят се предимно заварчици - около 100 места, още 100 тръбари, корпусници и други. Местата скоро ще бъдат обявени в списъците на Агенцията по заетостта.

Отделно от това бяха изнесени данни за трудовата картина в региона през месец април.

Постъпилите на работа през този месец са 457, или с 13 повече от март; от тях 140 са младежи. Общо обявените работни места през април са 402, което е с 121 повече от предходния месец. Най-търсените професии по традиция са шивачи, корпусници, тръбари, шлосери, механици, също така лекари и медицински персонал. Започва и туристическият сезон, поради което започват да се търсят много бармани, сервитьори, готвачи, сладкари, и други.

В края на април регистрираните безработни в Община Русе са 4099, което е с 308 по-малко в сравнение с месец март, и 1000 по-малко от април 2013 г. Актуалните програми за заетост включват Национална програма "Сигурност", при която регистрирани безработни ще бъдат включвани в обществено полезни дейности по опазване на обществения ред. Програмата ще продължи 9 месеца, и ще обхване 110 човека.

Приключило е обучението на 40 човека по проект "Компас" на КТ "Подкрепа", които са придобили професионална квалификация "Оператор на компютър". КНСБ също реализира проект, по който през май са приключили обучение 74 безработни, от тях 30 като озеленители, а 44 като болногледачи.

Предстои да се организира и нова трудова борса за младежи, която ще бъде реализирана на 18 юни, отново в сградата на Военния клуб.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари