КОНПИ е установила укрит доход на Цветан Цветанов, но е прекратила проверката

0
Цветан Цветанов: Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже!
Цветан Цветанов: Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже!

Бившата Комисия за отнемане на противозаконното имущество (КОНПИ, вече част от КПКОНПИ) е установила несъответствие за над 100 000 лева в дохода на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, но е прекратила проверката.

Това става ясно от документи, публикувани от сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. Проверката на Цветанов е започната през 2013 г., когато ГЕРБ беше в опозиция и е завършила през 2015 г., когато партията отново управляваше. Тя е във връзка с досъдебното производство срещу Цветан Цветанов образувано от Софийска градска прокуратура и привличането му като обвиняем по дело за възпрепятстване на правосъдието, по което по-късно той беше осъден на две инстанции, но след това оправдан, пише Студия Трансмедия.

Председател на КОНПИ по това време е Пламен Георгиев, който по-късно беше предложен от Цветанов за шеф на новата антикорупционна комисия КПКОНПИ. Проверката се води в Териториалната дирекция на КОНПИ – София, чийто шеф е Георги Апостолов. Той е съпруг на издигнатата за шеф на Столичното следствие следователка Пламена Апостолова, припомня „Биволъ“.

Какво показват данните?

Проверката обхваща периода 2003 – 2013 г. и в хода й КОНПИ прави съпоставка на доходите на Цветан Цветанов и съпругата му и разходите, които семекството има, както и придобитото имущество.

Резултатите показват, че семейството на Цветанов има недостиг от 119 000 лв. Тъй като по закон обаче КОНПИ може да предприема дела за отнемане на имущество при констатиране на несъответствия над 250 000 лв. проверката просто е прекратена.

В хода на производството обаче личи стремежът на длъжностните лица да се придържат към доста консервативен подход при оценката на имуществото на проверяваните. По закон при своите проверки КОНПИ трябва да се придържа към пазарните стойности при оценката на придобиваните имоти. В случая на Цветанов обаче това не е точно така.

„Бивол“ цитира няколко случая, единият от които е наистина впечатляващ. През 2008 г. Цветанов купува два апартамента и два гаража на ул. “Елемаг” от фирмата ТИ ВИ БИ на неговия кумец Тодор Бояджиев. Вместо да направи пазарна оценка на имотите, каквото задължение КОНПИ има по закон (чл. 28 ал. 2 и 3 от действащия тогава закон), проверяващите приемат, че имотите струват само 306 120 лв. Площта само на апартаментите е 80,22 кв.м. и 112,54 кв. м. или общо 192,76 кв.м., а средната цена на кв.м. в квартал “Изток” за месец ноември 2008 е 1493 евро на кв.м., което прави само за апартаментите 287 000 евро.

Отделно трябва да се добавят и гаражите с обща площ 33 кв. м. „Така излиза, че пазарната стойност на имотите придобити от Цветанови в края на 2008 г. е около 300 000 евро, а не лева. Тази укрита от КОНПИ разлика от 300 000 лв. е вече задължително условие, за да се образува производство за конфискация на незаконно придобито имущество в особено големи размери. Но водената от Пламен Георгиев КОНПИ е нарушила закона, прикрила е разликата и не е образувала производство“, коментира изданието.

Има ли проблем?

Основният проблем в казуса на Цветанов е, че по времето, в което той е проверяван като народен представител и председател на най-голямата управляваща сила той е човекът придвижил новия антикорупционен закон и създаването на мега комисията, оглавена в крайна сметка от същия Пламен Георгев. Мястото си в новата Антикорупционна комисия запази и водилият проверката на Цветанов Георги Апостолов.

Всичко това създава усещането не само за корупция на високите етажи, но и за зависимости довели до състоянието Цветанов цинично да заяви от екрана на националната телевизия „Мен няма кой да ме накаже“.

Да, наистина един от лидерите на ГЕРБ няма как да бъде наказан. Когато призваните за това държавни органи си затварят очите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари