Случаят "Цветанов" се превърна в пунта мара

1
Недосегаемият зам.-председател на ГЕРБ и неговите неясни 119 000 лв. са доказателство, че КПКОНПИ пази статуквото
Недосегаемият зам.-председател на ГЕРБ и неговите неясни 119 000 лв. са доказателство, че КПКОНПИ пази статуквото Снимка: Анелия Николова / Капитал

Още преди управляващото мнозинство да създаде новата комисия за борба с корупцията, която обедини в себе си няколко агенции и дирекции, се предполагаше, че мегаорганът ще бъде поредната "пунта мара". С действията си  КПКОНПИ затвърждава тези убеждения с всеки изминал ден. И вместо да бори корупцията, тя неистово се опита да замита под килима съмненията за такава.

Недосегаемият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е само едно от доказателствата за това, че комисията е изцяло зависима от статуквото и няма как да удовлетвори желанието на обществото за повече справедливост. Вече два месеца КПКОНПИ мълчи дали е извършавала проверка на Цветанов през 2015 г., която е приключила с несъответствие в имуществото му от 119 000 лева. Документът беше публикуван от сайта "Биволъ" в края на март, но оттогава достоверността му не е била потвърдена от комисията, въпреки че шефът ѝ Пламен Георгиев обеща това да бъде направено. Като се имат предвид корупционните скандали, в които самият Георгиев е затънал, не е изненада, че не спази думата си. Той беше принуден да излезе в отпуск, след като стана ясно, че е пропуснал да декларира апетитна тераса от 186 кв. м, която е вписана в нотариалния му акт, пише Мартин Георгиев във Вестник СЕГА.

Георгиев обаче отказа "да се обяснява" и вместо това разигра театър на абсурда

След като беше попитан от журналисти за старата проверка на Цветанов, завършила с решение за несъответствие, той реши да тупа топката и отклони въпроса с това, че публикуваните документи не били подписани. "Искате от мен да коментирам едни качени неподписани документи в някакъв сайт. Тези неподписани документи в момента се анализират дали изобщо отговарят на истината. Защото се качиха някакви неща в медийното пространство. Как очаквате да се коментират някакви документи, които някой си е качил без подписи, без нищо?! Това не е документ, това е несериозно. Крайно време е в тази държава да се разбере, че трябва да се спазват правилата и трябва да се коментират и изнасят факти само когато има годни доказателства", категоричен бе шефът на КПКОНПИ. Изглежда, самият Георгиев има проблем със спазването на правилата, след като оттогава изминаха два месеца, а подопечната му комисия все още се ослушва за проверката си от 2015 г.

Още повече че тогава именно той беше председател на старата КОНПИ  и е смехотворно да не помни какво е решавал за такъв важен кадър като Цветанов преди няколко години. Зам.- председателят на ГЕРБ е бил проверяван от комисията по повод образуваното срещу него досъдебно производство за възпрепятстване на правосъдието, по което той беше осъден на две инстанции, но след това оправдан. Според публикувания документ КОНПИ е установила разминаване между доходите на Цветанов и имуществото му, в размер на 119 хил. лева, но е прекратила производството, тъй като сумата не надвишава прага за конфискация от 250 000 лв. Оттогава проверката потъва далеч от погледите на обществото, а кариерата на Георгиев се развива шеметно. Три години по-късно ГЕРБ го издигна за шеф на новата антикорупционна комисия, която дава всички индикации, че е най-обикновена бухалка срещу неудобните на властта.

След като няколко месеца не стигнаха на КПКОНПИ да направи справка дали такава проверка е имало срещу Цветанов, "Сега" поиска документа по реда на Закона за достъп до обществена информация. Типично за комисията тя предпочете да не отговаря. Отказът от отчетност обаче не е прецедент за КПКОНПИ, заради което беше осъдена от  "Капитал", след като медията не получи достъп до информация за проверките срещу бившите министри от първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, бизнесмена с интереси в енергетиката Богомил Манчев, бившия здравен министър Петър Москов, бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, бившия депутат Живко Мартинов, съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров и нарочения за лобист в съдебната власт Красимир Георгиев, добил известност като Красьо Черния.

И на фона на това обществото очаква от КПКОНПИ да раздаде някаква справедливост след скандала "Апартаментгейт", в който главна роля отново има Цветанов. Едва ли ще дочакаме и приключването на проверките, които комисията прави от два месеца на останалите, изплували в аферата - бившия правосъден министър Цецка Цачева, депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов и бившия зам. спортен министър Ваня Колева. Междувременно шефът на антикорупционната комисия продължава да бъде в отпуск. Вместо да подаде оставка, очевидно Георгиев предпочита да почива в сауната на покрива си.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари