Цветанов се скри от въпроса за несъответствието от над 136 хиляди лева в доходите му

0
"Ама, моля Ви се" - това беше реакцията на втория човек в ГЕРБ
"Ама, моля Ви се" - това беше реакцията на втория човек в ГЕРБ

"Ама, моля Ви се" – това беше реакцията на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов и шеф на предизборния щаб на управляващата партия на въпрос на Actualno.com как ще коментира несъответствието от 136,5 хил. лв. в доходите и разходите на семейството му за периода 2003 - 2013 година, открита от КПКОНПИ по данни на НАП, НОИ и по банкови извлечения.

Въпросът му беше зададен на входа на театъра в Добрич, но той се обърна и тръгна към залата на Мелпомена, където го чакаха за среща симпатизанти от областта.

Срещата в Добрич не беше обявена в медиите, нямаше насрочена и пресконференция. На място дойдоха хора от Каварна, Крушари, Тервелско. Преди това е имало среща с партийния актив в залата на хотел "Изида", чийто собственик е съветник от ГЕРБ.Предистория

Проверката, установила несъответствието от 136 хил. лева във финансово-имуществения оборот на Цветанов и семейството му, е правена от КПКОНПИ, а докладна излезе на бял свят от сайта "Биволъ". Докладната е писана от от Георги Апостолов и е пратена на тогавашния ръководител на КОНПИ и сегашен председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който също лъсна в "Апартаментгейт" с терасата си от 186 квадрата, за която твърди, че е обща част, но на която има сауна и барбекю, както и достъп единствено от апартамента му. Въпросният "тризонет" се намира на ул. "Професор д-р Георги Павлов", в столичния квартал "Гео Милев". На база на предоставените данни за проверката на Цветанов от НАП, НОИ, банките, в които семейството му е разполагало със сметки, данни за придобивано и продавано имущество, КОНПИ изчислява, че за изследвания период семейството на Цветанов е получило като приход впечатляващата сума от 1 039 740 лв. (бел.ред. - според съкратения преразказ на доклада в становище на дирекция "Координация и контрол" сумата е 1 057 461 лв.).

Цветанови обаче са си позволили и сериозни разходи. Тук изчисленията са по-сложни - за разходите на семейството КОНПИ е използвала статистическите данни на НСИ за издръжка на четиричленно и петчленно семейство, като за целия период от 10 години сумата възлиза на 112 476 лв. От доклада става ясно, че така изчислената издръжка на семейството е по-ниска от изхарченото от тях за пътувания в чужбина - в размер на 175 395 лв. За покупки на стоки и услуги са платени 250 970 лв., за данъци и такси - 46 328 лв. Общо разходите на семейството за 10 години възлизат на 529 449 лв., се твърди в доклада на КОНПИ. При покриване на тези разходи на семейството са му останали нетни доходи в размер на 510 291 лв., но те не са достатъчни, за да покрият стойността на придобитото имущество. За 10 години придобитото имущество е на стойност 646 860 лв. (бел. ред. - тук са включени и спестявания по банковите сметки), т.е. налице е несъответствие от 136 569.8 лв. От него трябва да се извадят първоначално наличните средства по банкови сметки от 17 521 лв. и окончателното несъответствие е в размер на 119 048.7 лв., пише в доклада на КОНПИ.

Това несъответствие е сериозно - сумата би стигнала за издръжка на семейството по статистиката на НСИ за още 10 години, но по закон не е достатъчно висока за пристъпване към конфискация на незаконно придобито имущество. Прагът за пристъпване към конфискация по времето, когато е правена проверката, е бил 250 000 лв. Именно с това основание през май 2015 г. комисията е прекратила проверката по преписката.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари