Компенсации за родители на деца, които не са приети в детска градина, предвижда наредба

0
Условията за получаването на компенсациите са детето да не е било прието в държавна или общинска детска градина поради липса на места
Условията за получаването на компенсациите са детето да не е било прието в държавна или общинска детска градина поради липса на места

Сумата ще е не по-голяма от средната месечна издръжка от държавния бюджет на дете в предучилищно образование

Родителите на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски градини или училища поради липса на места, ще бъдат компенсирани със средства от държавния бюджет. Това съобщиха от правителствената информационна служба, предаде Агенция Фокус.

Условията за това бяха разписани в приета от правителството наредба.

Компенсации ще се отпускат за деца от 3 г. до постъпването им в I клас.

Сумата ще е не по-голяма от средната месечна издръжка от държавния бюджет на дете в предучилищно образование. За 2021 г. тя ще бъде утвърдена до седем дни от влизане в сила на наредбата.

Условията за получаването на компенсациите са детето да не е било прието в държавна или общинска детска градина поради липса на места, да е записано в такава в самостоятелна форма на обучение или да посещава целодневна или полудневна група в частна образователна институция, която не е включена в системата на държавно финансиране.

Държавата ще възстановява платените от родителите средства за обучение и отглеждане до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, като ще трябва да предоставят съответните договори и платежни документи за извършени разходи.

След обнародването на наредбата желаещите да кандидатстват за учебната 2020- 2021 година трябва да подадат заявление в общината по настоящ адрес на детето в срок до 30 април 2021 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари