Комисията за личните данни отказа на "екстрасенса" Деси да бъде заличен от интернет

1
"Екстрасенсът" е поискал да се възползва от "правото да бъде забравен" - термин от Закона за защита на личните данни
"Екстрасенсът" е поискал да се възползва от "правото да бъде забравен" - термин от Закона за защита на личните данни

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) излезе със становище, че медиите не са задължени да свалят статиите си за известния Десислав Велков - Деси, който се представяше за екстрасенс, а в крайна сметка беше осъден за сексуални посегателства.

"Екстрасенсът" е поискал да се възползва от "правото да бъде забравен" - термин от Закона за защита на личните данни.

Но комисията е преценила, че общественият интерес в случая е по-важен от личния и че е добре хората са знаят какво е вършил мнимият лечител. Ето мотивите на КЗЛД за отказа Деси да бъде заличен от интернет.

1. Правото на изтриване (или правото "да бъдеш забравен") не е абсолютно право и упражняването му може да бъде дерогирано на някое от изрично посочените основания в чл. 17, § 3 от Регламент (ЕС) 2016/679, вр. с чл. 25з, ал. 3, т. 2 от Закона за защита на личните данни.

2. Медиите и в частност журналистите са призвани да осигуряват прозрачност и информираност на гражданите, като по този начин способстват за защитата на обществения интерес. В конкретния случай е налице основание за отказ на предявеното право на изтриване на лични данни поради факта, че обработването им е необходимо за упражняване на правото на свобода на изразяване и правото на информация и не на последно място за изпълнението на задача от обществен интерес, която обуславя необходимостта от информиране на обществото, както за извършените престъпления, така и за личността на извършителя, предвид неговата завишена обществена опасност.

3. Срокът за оповестяване на журналистическа информация, съдържаща лични данни следва да е съобразен с принципа за "ограничение на съхранението", прогласен в чл. 5, § 1, б. "д" от Регламент (ЕС) 2016/679, съгласно който личните данни могат да се съхраняват законосъобразно във форма, която да позволява идентифицирането на субекта на данни за период, който не е по-дълъг от необходимия за целите, за които се обработват същите.

През декември 2016 година съдът призна Велков за виновен за това, че на 2 октомври 2015 г. в Пловдив е извършил блудствени действия. Жертвата била студентка, която се срещнала с него в отговор на публикувана от измамника обява, че търси офис-сътруднички.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари