Комисар Колев: Спасихме 9 милиона лева на швейцарска банка

0
Явор Колев работи в ГДБОП от 1998 година
Явор Колев работи в ГДБОП от 1998 година

Публикуваме интервю на 24 часа с началника на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП - комисар Явор Колев:

- Комисар Колев, австрийските власти разкриха банда за киберизмами, ситуирана и в Софя, с помощта на вашия отдел. Разкажете за акцията.

- За първи път такава операция в Европа направихме ние през октомври м.г. Бяха задържани извършителите - банда от 3-ма души с лидер израелец. Цялата основа на измамата беше тук - колцентрове, банкови сметки, жертвите бяха българи. Това ни улесни и за година успяхме да документираме дейността им, да ги задържим и изправим пред правосъдието.

В новия случай (групата на израелеца Гал Барак - б.а.) работим съвместно с австрийските и германските колеги. Измамените са оттам, затова и се работи в рамките на международното сътрудничество, за да се изясни цялата картина.

При тази група

в България бяха

ситуирани

колцентровете,

инфраструктурата,

сайтовете,

които се използваха за набиране на жертвите. Целта била да се намерят хора, които да инвестират парите си в бинарни опции - повишаване или понижаване стойността на определени валути. Обикновено, докато те имат средства за инвестиране, акаунтите им показват, че печелят.

С тях се е комуникирало с интернет телефония, вайбър или др. Докато са имали средства, те са били карани да повишават инвестициите, да внасят още пари, за да повишат печалбата си.

В момента, в който човек поиска да изтегли средствата си или няма повече, изведнъж всичко се е занулявало и се е обаждал супервайзерът. Казвал му, че брокерът, който е водил комуникацията, не е бил коректен, но има опция да си върне парите. Така се е влизало в една спирала на перманентно изнудване, докато човек не изчерпа всички възможности.

- Това ли са схемите и на двете банди?

- Да, сходни са.

- Извън тези две схеми не е тайна, че българският бизнес търпи големи щети от кибератаки. Какви са те?

- Най-популярната е подмяната на междуфирмена кореспонденция. При нея чрез заразяване на компютъра на един от контрагентите се достига до цялостната информация, електронната комуникация, списъка с мейли. Тогава се почва следене на кореспонденцията между две компании. В даден момент се изпраща фактура, която съдържа всички реквизити на партньорската компания с изключение на банковата сметка. Така парите отиват в сметка на бандата.

Тя е на финансово муле, оттам парите се пренасочват по други сметки по най-различни начини. Те доста бързо стигат до организаторите, които са от страни от бившия Съветски съюз, Нигерия и други африкански държави. Тук имаме само мулета, които периодично задържаме и им се повдигат обвинения за пране на пари.

- При една такава атака спасихте 3 млн. долара на корейска фирма.

- Да, през юли м.г. Преди две седмици пък спасихме на швейцарска банка 9 млн. долара. Те изтекоха много бързо,

в петък вечерта

бяха в сметка

в българска

банка на

наше муле,

веднага се свързахме с нея и парите, които измамниците опитаха да изпратят в Дубай, в Полша и в Далечния изток, бяха блокирани, и успяхме да възстановим щетите.

Опитваме се и много често успяваме да възстановим щетите благодарение на взаимодействието, което имаме с банките. Когато ощетената фирма установи бързо, че е станала жертва на киберизмама, възстановяваме щетите. Ако е минало време, а парите бързо преминават през няколко банки в различни държави, възстановяването е почти невъзможно.

- А какви са щетите на българските фирми?

- За милиони левове са. Имаме почти всеки ден сигнали и срещи с пострадали български компании. Препоръчваме, когато се води кореспонденция чрез фирмен компютър, той да е добре защитен. Да не се свалят прикачени файлове от неизвестен изпращач, да не се влиза в социалните мрежи, които са основен източник на зловредни кодове. Трябва да се използват и сложни пароли и легални програми.

Много е важно и счетоводителите да внимават накъде изпращат средствата. Имаме случай, при който испанска компания изпраща фактура с унгарски айбан. При друго разследване белгийска компания с около 150-годишна история праща мейл с естонска банкова сметка. Фирмите да гледат и мейлите, от които са получили фактурата - може да се различават и само с един знак.

- А телефонно обаждане преди изпращане на парите?

- Може, но напоследък имаме случаи престъпниците да се явяват в офисите на телекомите с фалшиво пълномощно. Така от името на шефа на фирмата изваждат карта-дупликат на телефона му. Тогава той остава без контакт и докато разбере, че картата му е блокирана заради извадения дупликат, преводът е направен.

- А атаките към хората? Спомням си за жена, влюбена в “американски генерал”, която беше изтеглила парите на училището, в което работи, за да му ги прати.

- Имаме доста такива случаи с всякакъв статус на жертвите. Пострадалите почти винаги владеят чужди езици, влизат в контакт с менте профили, най-често създадени от нигерийци, и им изпащат огромни суми, имаме и случаи до 70 хил. евро.

- Къде стават тези измами и по какви схеми?

- В социалните мрежи. Схемата с красивия американски генерал е много популярна. Понякога е адмирал. Профилната снимка е с униформа, с много награди. Изглежда впечатляващ.

Започва комуникация с “щастливката”, която си е харесал. Обяснява ѝ, че е в затруднено положение, защото се развежда и сметките му са блокирани, а му трябват пари. Жертвите изпращат сумите чрез фирми за бързи парични преводи. Самите пари отиват в Кот д'Ивоар и Нигерия и не само.

При тези профили си личи, че са новосъздадени. Имат само профилна снимка. Това е индикация. Трябва да се следи и да не се приемат поканите им.

- А измамите към мъжете?

- Пак с фалшив профил, но на красавица.

Праща се покана и младото

момиче бързо

иска да влезе

в сексуален чат

За съжаление, много хора се съгласяват. Те се показват пред камерата и ги изнудват с клипове. Мошениците искат пари, за да не пратят клиповете на близки на жертвата. Сумите са различни, но почнеш ли да плащаш, влизаш в спиралата на изнудването и стават колосални.

Имахме случай на баща, на когото бяха публикували голите кадри на стената на 13-годишния му син. Той не бе платил нищо, но и не бе предприел действия да блокира изнудвачите си и да ги докладва.

- Споменахте децата. Те са най-незащитени. Колко са задържаните от вас педофили за м.г. и къде върлуват?

- Над 80 са задържаните. Навсякъде са - социални мрежи, приложения, дори игри. Правят си детски профили, комуникират с децата и почват да ги убеждават за голи кадри. Оттам почват изнудване, искане за нови кадри, да привлече приятели или дори да го изведе на улицата.

В повечето случаи тези хора започват с безобидно гледане, после почват и да събират такива материали. Стига се и до обмен, преди да влязат в комуникация с деца, искат им голи снимки и видеа и последната фаза е сексуалният контакт.

- Бяхте споменали за осъждан педофил, който днес работи в парти център. Трябва ли да ги вкарат в регистър и да имат забрани за определени професии?

- Дори е негов и там се събират деца. Самият мъж лежа над година в затвора.

Регистри на педофилите има в Англия и САЩ. При нас няма законодателна пречка осъждани за такива престъпления да работят с деца. Според мен трябва да има такава забрана. Тези хора се контролират от службите и във Великобритания например, когато осъден тръгне към България, той е длъжен да им подаде данните. Те ни информират, тъй като има вероятност да идва тук именно за контакти с деца.

В САЩ регистърът е достъпен за всички. Човек въвежда адреса си и вижда има ли в района му педофили. Излизат им име, къде живее, с какво се занимават и други. Осъжданите имат и редица рестрикции с какво да се занимават.

Търсите 5-има за работа в отдела ви. С какво ще ги привлечете?

- Работата в МВР преди всичко е призвание и чест за всеки гражданин. Да, заплащането все още не е достатъчно атрактивно, за да се привлекат завършени специалисти. Предизвикателствата обаче са много по-големи, интересна и динамична е работата. Тя е за хора, които искат да получават удовлетворение не само от заплащането, но и от добре свършената работа в ползва на обществото.

При нас се организират ежеседмично обучения, на които изпращаме колегите от отдела в академията на Европол - Сепол. Тя организира различни курсове, свързани с киберсигурността, най-новите престъпления, начините на противодействие.

Тук се изграждат специалисти, каквито скоро ще са търсени навсякъде в България. Има глад за такива. В България експертите са много малко в тази сфера. Сега е модерно да се кръщаваш специалист по киберсигурност, но тук човек наистина може да получи повишаване на квалификацията и много добро образование.

CV - Роден е на 14 април 1964 г. От 1998 година работи в ГДБОП. Преди това е бил в Икономическа полиция в Първо РУ в София. Специализирал е в САЩ, Унгария, Франция и Испания. Владее френски, португалски, руски и испански език. Многократно награждаван за работата си. Женен, с дъщеря и син.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари