Колко време има обвинението да вземе решение по сигнала срещу Гешев

0
Три варианта има пред Спецпрокуратурата, след като получи сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев
Три варианта има пред Спецпрокуратурата, след като получи сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев Видео: NOVA

Три варианта има пред Спецпрокуратурата, след като получи сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев

Материалите вече са разпределени на конкретен обвинител. А най-дългосрочният сценарий е в края на годината да стане ясно дали главният прокурор ще бъде разследван. Материалите срещу главния прокурор Иван Гешев вече са в ръцете на конкретен прокурор от спецобвинението. Сега той има един месец, за да вземе решение какво да направи. Хипотезите пред него са три, обясни говорителят на Спецпрокуратурата.

"Постановява отказ от образуване на досъдебно производство. На второ място наблюдаващият прокурор може да прецени и да образува досъдебно производство. И на трето място - прокурорът може да постанови извършване на проверка", заяви Христо Кръстев - говорител на Спецпрокуратурата, цитиран от NOVA

Ако прокурорът не може да прецени дали има или няма престъпление, законът му дава допълнителни два месеца срок да извърши проверка. "И след излизане на проверката, прокурорът има един месец отново да прецени дали да откаже или образува досъдебно производство", посочва Кръстев.

Решението се взема не само въз основа фактите и обстоятелствата, описани в сигнала, уточняват от спецпрокуратурата. При нужда от повече яснота, замесените дават обяснения.

"Ние по закон сме независими, никой друг магистрат не може да оказва влияние на наблюдаващия прокурор какво да бъде неговото решение. Не го приемаме като тест. Ние го приемаме като законови правомощия, които имаме и задължения, които ще спазим закона", категоричен е говорителят на Спецпрокуратурата.

Няма пречка Иван Гешев да даде обяснения пред прокурор: "Този сигнал не е прецедент, подавани са, подават се и предполагам, че ще бъдат подават сигнали срещу висши магистрати", заяви Кръстев.

Ако Бойко Рашков не е съгласен с решението на спецпрокурора, той може да го обжалва пред по-горна инстанция. Тя има два месеца срок, за да потвърди или не издаденото постановление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари