Колко пари ни трябват, за да сме щастливи?

0
Това проучване, в което участваха 1,7 милиона души по целия свят, стигна до заключението, че в световен мащаб удовлетворението по отношение на заплатата за постигане на емоционално благополучие се нуждае от 50 000 до 60 000 евро годишно
Това проучване, в което участваха 1,7 милиона души по целия свят, стигна до заключението, че в световен мащаб удовлетворението по отношение на заплатата за постигане на емоционално благополучие се нуждае от 50 000 до 60 000 евро годишно Снимка: Pixabay

Винаги се е казвало, че парите не носят щастие, но в днешния свят изглежда, че двете понятия са по-тясно свързани от всякога

Постигането на финансова стабилност, със заплата, която покрива основните нужди, отдаването на някои капризи и спестяването е от съществено значение за постигане на спокойствие. Но колко трябва да бъде тази цифра?

Проучване за щастието на работното място разкрива значението, което т. нар. Емоционална заплата има за работниците и служителите днес. Която има повече общо с това, че те се чувстват комфортно в своето положение и работна среда, отколкото със заплатата, която получават, пише DarikNews.bg.

Какво е необходимо, за да бъдеш щастлив на работа?

В Испания се потвърди за първи път в осем издания на гореспоменатото проучване, че най-важното за щастието на работното място е гъвкавото работно време или добрият работен график, нещо фундаментално за съгласуване на личния и професионалния живот.

Второ - да има добра работна среда, тоест нивото на социални взаимоотношения и общуване в работната среда. По същия начин наличието на добър шеф или лидер е друг фактор, който допринася за усещането за това щастие.

Вече на четвърто място в резултатите от това проучване е заплатата, нещо, което влияе върху личния живот на работниците, но изобщо не се появява на първо място в проучването, тоест не е основното нещо.

Оказва се, че днес, за да бъдат щастливи на работното място, голям брой испанци предпочитат да изберат позиция с добър график, добра атмосфера и другарство, и с добър шеф, вместо да се отказват от всичко това, за да получават повече.

Колко ви е необходимо, за да бъдете щастливи?

Все пак заплатата повлияе на жизнения стандарт на човека и следователно може да донесе щастие. Изследване, проведено от психолога Андрю Т. Джеб от университета Пърдю и публикувано в списанието Nature Human Behaviour, се опитва да изчисли каква е заплатата, която ви позволява да бъдете щастливи.

Това проучване, в което участваха 1,7 милиона души по целия свят, стигна до заключението, че в световен мащаб удовлетворението по отношение на заплатата за постигане на емоционално благополучие се нуждае от 50 000 до 60 000 евро годишно.

Тази цифра варира в отделните региони, така че в западноевропейския регион оптималният доход за постигане на емоционално благополучие е между 48 000 и 61 000 евро годишно, както посочва GQ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари