Колко често ужилването от пчела води до фатален случай?

0
При излизане на излет хората да имат адреналинова ампула и спринцовка за противоалергична реакция, съветва алерголог
При излизане на излет хората да имат адреналинова ампула и спринцовка за противоалергична реакция, съветва алерголог Видео: NOVA

При излизане на излет хората да имат адреналинова ампула и спринцовка за противоалергична реакция, съветва алерголог

"Насекомите, чието ухапване най-често води до алергична реакция, са пчели, оси и стършели. През настоящата година пчелите в България са излезли в средата на март. В САЩ се коментират и огнени мравки, за щастие, тук няма такива”. Това заяви в предаването „Пулс” по NOVA д-р Симеон Узунов, специалист по алергология в Александровска болница.

По думите му най-лекият тип реакция при ужилване от насекомо, е да се появи леко зачервяване. След това са по-тежките – при които диаметърът на зачервяване може да е по-голям, може да има и оток, който да обхваща цяла анатомична област. Най-тежката реакция при ужилване от насекоми е анафилаксията, която може да доведе до смърт, заяви д-р Узунов.

Той посъветва при излизане на излет хората да имат адреналинова ампула и спринцовка за противоалергична реакция. При по-силна алергична реакция е необходимо да се направи адреналинов антидот, обясни медикът.

Ужилванията от осата и пчелата са на първо място по опасност от животозастрашаващи алергични реакции, в сравнение с ухапване от комар, дървеница. Доказано е, че 20 ужилвания от пчела може да бъдат фатални, каза д-р Узунов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари