Количките в големите супермаркети са по-мръсни от тоалетна

0
По дръжките на количките и пластмасовите кошчета за пазар в хранителните магазини има над 500 различни вида бактерии и микроби
По дръжките на количките и пластмасовите кошчета за пазар в хранителните магазини има над 500 различни вида бактерии и микроби

Количките и кошовете за пазар в големите супермаркети са по-мръсни от тоалетните в големите търговски центрове. За това алармират микробиолози. По думите им клозетите в големите търговски центрове се чистят ежедневно, макар и не винаги качествено, докато помощните средства за пазар в хранителните магазините са оставени на грижите на хората. Ако човек носи мокра кърпичка в себе си, почиства дръжките, преди да поеме към рафтовете с продуктите. Малцина обаче го правят.

По дръжките на количките и пластмасовите кошчета за пазар в хранителните магазини има над 500 различни вида бактерии и микроби. Това ги прави изключително опасни за здравето, категорични са лекарите. Въпреки това обаче никой в магазините не ги почиства, показа проверка на „Всеки ден". Майка разказа, че детето й много обичало да бута количката с покупките, както и да разопакова нещо за хапване, преди да стигнат до касата. Забелязала, че още вечерта започвали оплакванията от болки в стомаха, а сутринта детето било с разстройство. Откакто редовно почиства дръжките на количката за пазар, оплакванията отшумели. Лекарите са категорични, че пластмасовите кошове съдържат бацили като ешерихия коли, които са основни причинители на чревни инфекции.

Другото любимо нещо да малчуганите е да натискат копчетата в асансьора. Следващият път, когато решите да му позволите това, най-добре му сложете ръкавици, съветват още родните микробиолози. По думите им типичният бутон в асансьора съдържа близо 40 пъти повече микроби от седалките в обществените тоалетни. На един квадратен сантиметър от бутона в асансьора се съдържат средно по 313 различни вида бактерии, всеки от които образува своя колония. Същата повърхност от седалката на тоалетна съдържа само 8 такива микробни единици.

Типичното бюро в офиса също е опасно за здравето. То пък е дом на 150 различни бактерии, според родните лекари по компютърните клавиатури има четири пъти повече микроби, отколкото в тоалетните. Именно от тези болестотворни ентеробактерии и стафилококи често тръгват епидемиите от стомашни проблеми.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари