Коледари шестваха в центъра на Русе

3

Кметът Пенчо Милков ги посрещна на градския площад

В навечерието на един от най-светлите празници коледари изпълниха центъра на Русе. Участниците в традиционното русенско коледуване наричаха за здраве, берекет и благополучие.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков посрещна коледарите, които изпълниха песни за Свети Георги, който е закрилник на града и според обредния ритуал „припяха“ момата от възстановката на обичаите „Бъдни вечер" и „Коледуване".

На подготвената празнична трапеза бяха изречени благословии, гадания за това каква ще е следващата година и беше разчупен и обредният хляб „Боговица". Кметът от своя страна завърза и стегна със здрав възел автентична тъкана кърпа, за да имат всички желязно здраве и за по-голям берекет през следващата година.

Всички участници и гости опитаха от традиционната коледна баница и от ритуалната пита.

Събитието е част от Коледно-Новогодишния фестивал на Община Русе. То бе организирано от фолклорен състав за автентични обичаи, ритуали и обредни песни при НЧ „Просвета 1915", кв. Долапите, с художествен ръководител Снежана Атанасова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Дано успеят
    Дано успеят да прогонят от Русе злият дух на ГЕРБ-СДС-ДБ-ДСБ-ДПС-ПП-ДаБъ. и да ни донесат здраве и късмет на града.
  • -2
    2
    Пънчо Дебилков
    Комунистически селяндурщини.
  • 2
    1
    Бай Иван
    То да шестват на Велик ден че е по топло.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари