Кокаин за милиони: Във Варна пресякоха канал за трафик на наркотици

0
На пристанище Варна - Запад не за първи път се открива дрога. Преди три години в контейнер, пристигнал с кораб от Лаос през Виетнам, са открити 5000 литра прекурсор за производство на синтетична дрога
На пристанище Варна - Запад не за първи път се открива дрога. Преди три години в контейнер, пристигнал с кораб от Лаос през Виетнам, са открити 5000 литра прекурсор за производство на синтетична дрога Видео: БНТ

Канал за трафик на наркотици от Суринам през България за Нидерландия беше пресечен на Пристанище Варна - Запад. Стойността на открития кокаин е близо 13 милиона лева

Дрогата е била скрита в тайници, издълбани в дъски. За разкриване на престъплението е търсено съдействие от "Евроджъст" и "Европол", разкрива БНТ.

Корабът, който е превозвал кокаина, е пристигнал на Пристанище Варна - Запад на 11 ноември. Контейнерът с дрогата е разтоварен същия ден. Дни по-късно е направена проверка по метода на анализ на риска.

Дрогата е била скрита в тайници, издълбани в дъски. Открити са над 58 килограма кокаин, с висока чистота - над 70% на активния действащ компонент.

Установено е, че корабът е натоварен в страна от Южна Америка, след което е преминал през Барселона и Истанбул, където е натоварен на друг кораб. Получател на стоката е българска фирма.

Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна: По наши данни, ако това вещество бъде примесено с примеси и е пуснато на пазара, количеството би било поне 5 пъти повече. Усилията на разследващите бяха насочени към установяване на крайните получатели на тази стока.

По случая са задържани трима нидерландци. България е изпратила европейска заповед за арест за един от тях, за когото има доказателства, че участва в престъплението. Той трябва да бъде изправен пред съда у нас. Претърсени са и офиси в Нидерландия.

Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна: При извършване на следствените действия там са иззети 76 000 евро, наркотици, компютърни конфигурации, за които предполагаме, че има касателство към случая, както и други веществени доказателства, касаещи контакти в Суринам.

Корабът, който е превозвал наркотиците, няма общо със случая, потвърдиха от Агенция Митници.

Светослав Калинов, началник на отдел „Борба с наркотрафика" към Агенция Митници: Контейнерът се разтоварва на Пристанище Варна и оттук е трябвало да отиде до съответното място, където да бъде претоварен на камион и да замине за Нидерландия.

При разследването са установени и двама българи, които са оформили документите за реекспорт на пратката, но те не са били наясно какво има в контейнера и не са участвали в престъпната схема.

Получател на стоката е регистрирана в България фирма, с управител нидерландец. Наказанието за контрабанда на наркотични вещества е лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

На пристанище Варна - Запад не за първи път се открива дрога. Преди три години в контейнер, пристигнал с кораб от Лаос през Виетнам, са открити 5000 литра прекурсор за производство на синтетична дрога.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари