Кои живеят в палати, а плащат "данък колиба"?

0

Екипи от данъчни и полиция започва проверки из вилите и къщите в Родопската яка.

Администрацията на община Родопи даде два месеца срок и призова собствениците на недвижими имоти, които не са ги декларирали, да подадат декларации по чл.14 от Закона за местни данъци и такси.

Срокът е до 1 май т.г., след което екипи тръгват на проверки, пише "Марица".

Инспекциите ще обхващат неправилно декларирани имоти с цел определяне на по-малък размер на данъка, както и опит за освобождаване от такъв. Екипите ще проверяват и дали правени подобрения са вписани коректно в декларациите.

От години се коментира, че в селата като Марково, Белащица, прочули се като Пловдивския Бевърли Хилс заради огромните палати, някои от собствениците плащат данък като за колиба.

Други пък умишлено не вадят Акт 16 на завършените си имоти, за да не плащат данък. Това предизвика напрежение сред жителите на селата и виладжиите, тъй като се оказа, че хората с далеч по-скромни имоти в селото поемат по-голямо данъчно бреме от тези във вилните зони.

В същото време живеещите в новите квартали държат сметосъбиранете и почистването да е на ниво както в селата. От сектор „Събиране и контрол” към „Финансова политика” в община Родопи предупреждават, че който не подаде декларация в в срок, както и не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определянето на данък в по-малък размер или до освобождаване от задължението, се наказва с глоба до 400 лв.

За юридически лица санкцията е до 3000 лв., ако не е предвидено по-тежко наказание.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари