Кой уби Андрей Луканов?

0
На 2 октомври 1996 г. Бившият министър-председател на България Андрей Луканов е застрелян пред дома си в София
На 2 октомври 1996 г. Бившият министър-председател на България Андрей Луканов е застрелян пред дома си в София

2 октомври 1996 г. Бившият министър-председател на България Андрей Луканов е застрелян пред дома си в София от наемен убиец. Датата съвпада с рождения ден на съпругата му Лили Герасимова. Това е последният голям атентат в нашата история. Андрей Луканов е 40-ият български министър-председател и седмият, който е убит, пише BIG5.bg.

На 2 октомври 1996 г. в 9 и 20 сутринта Луканов излиза пред дома си на ул. ”Латинка” 15 сам и без обичайната охрана от „Топенерджи”.

Убиецът стреля 4 пъти от разстояние 1,5-2,5 метра с пистолет „Макаров“. 1 от изстреляните куршуми попада в областта на дясното слепоочие, а другите 3 - в гърба. В деня на покушението са открити и захвърлените дрехи на убиеца, с които той се е маскирал като скитник. Пистолетът, с който е било извършено убийството, е намерен 40 дни по-късно зад радиатор на площадката между етажите в кооперация на съседна улица. За убийството са задържани и осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно са отменени. До този момент убийството остава неразкрито. Веднага след смъртта на бившия премиер в печата се появяват много и различни версии - от покушение на „енергийната мафия“ до битови причини. Съществуват и съмнения, че убийството на Луканов е инсценирано и че той все още е жив след пластична операция. Няма нито един свидетел – макар че убийството става в 9,20 ч. сутринта, и то на самата улица.

Само една възрастна жена, живееща в отсрещния блок, съобщава за дрипав мъж, който ровел в кофите за боклук малко преди изстрелите. Свидетелката първа видяла трупа на Луканов през прозореца, но скитникът бил изчезнал. Оказва се, че същият човек е бил забелязан от няколко души в квартала в дните преди убийството. В контраст с дрипавото му облекло били новите скъпи маратонки.Подозрението, че той е убиецът, се потвърждава след няколко часа. Друга жена намира в съседен вход захвърлени стари дрехи – яке и джинси с огромни размери. Трети свидетел потвърждава, че е видял скитника, облечен с тях, да влиза във входа след убийството.

Полицията незабавно разпространява портрет на предполагаемия убиец, изготвен по свидетелските показания. Под контрол е поставено летището. От мистериозния скитник обаче няма и следа. По всичко личи, че става дума за поръчка, изпълнена образцово от професионалисти, които избират перфектно момента и начина на убийството и успяват да заличат всички следи към себе си и към подбудителите.

Историята на един пистолет

В разкриването на убийството на Луканов основна роля играе намереният случайно пистолет, с който е било извършено покушението. Оръжието беше открито от пенсионер, който погледнал случайно между радиатора и стената на междинен етаж в блока на “Димчо Дебелянов” 40 дни след убийството въпреки щателните обиски. Балистичната експертиза доказала, че това е същият пистолет “Макаров”, с който е извършено убийството на Сергей Шанин на 7 март 1996 г. Според източници от следствието след стрелбата по Шанин убийците му са се скрили при свой ятак и са му наредили да разглоби и унищожи пистолетите. Той обаче не го прави. Когато групата получила поръчката за убийството на Андрей Луканов, се обърнала към същия ятак да им намери оръжие и той им дал стария пистолет (нещо повече, украинците дори заплатили, за да получат собствения си пистолет). Недопустима небрежност, която в крайна сметка става причина за разкриване на физическите убийци на червения депутат.

Развръзката

Разплитането на връзките на украинската банда получава силен тласък след ареста на Александър Акимов и Владимир Шевчук на 23 май 1999 г. на Капитан Андреево. Двама са разпитани и дават информация за Алексей Кичатов. На 28 май и той е арестуван, а след него и двамата племенници на Ангел Василев - Георги Георгиев- Гопето и Иван Малчев - Ванко Немото. След тях са задържани Юри Ленев, а след това и неговият патрон Ангел Василев е арестуван в Прага. Кичатов посочва и къде е заровен Юрий Кутепкин. След като Акимов е освободен поради липса на доказателства срещу него, следствието отново зацикля. До декември 1999 г., когато Владимир Шевчук напуска ареста и отново изчезва. Месец след това в Ростов на Дон руските власти арестуват Олег Проценко, който беше екстрадиран в България миналия месец. Само две седмици след това е задържан и Александър Русов. МВР твърди, че той е арестуван в Бургас, където се е подвизавал, но съществуват и други версии за начина и мястото на задържане.

19 години по-късно

През 2003 година Русов е осъден на доживотен затвор без право на замяна, след като е обвинен заедно с Алексей Кичатов, Юрий Ленев, Георги Георгиев и Ангел Василев за разстрела на Андрей Луканов пред дома му на 2 октомври 1996 г. Три години по-късно обаче ВКС оправдава всички осъдени по делото за най-шумното убийство в новата ни история. Мотивът на висшите магистрати е, че самопризнанията са изтръгнати с мъчения и не са събрани достатъчно доказателства. Това е и причината Русов да дири извинението на семейството на Луканов, определяйки го като техен нравствен дълг. 

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари