Кой стои зад "императора" на незаконните цигари Антон Арабаджиев?

0

Ударът на службите срещу незаконната фабрика за цигари в с. Труд и нелегалния цех за подготовка на тютюн в с. Ръжево Конаре край Пловдив е удар срещу Антон Арабаджиев.

Той е известен от близо 10 години на разследващите като организатор на незаконно производство на цигари, пише 24 часа.

За първи път името на Антон Арабаджиев се споменава от МВР през 2011 г., когато е разбита фабрика за цигари менте в село Патриарх Евтимово до Пловдив. Тогава Антон Арабаджиев се скрива в Гърция, впоследствие съдейства на органите на реда, става техен информатор и се измъква само с условна присъда.

Реномето му на голям играч в контрабандния бизнес привлича други мераклии, които му стават съдружници в тази дейност. Така преди 5 години Миню Стайков става един от основните ортаци на Арабаджиев в дейността с нелегални цигари, твърдят източници на “24 часа”. Съдружието им процъфтява в продължение на няколко години и се развива в няколко направления, свързани с нелегалното производство на цигари - внос на квалифицирани работници от Украйна, Молдова, осигуряването на машини за производство, поточни линии, суровини и материали като тютюн, филтри и хартия. Дистрибуцията на готовата продукция, произведена от двете фабрики - в Карнобат на Миню Стайков и в с. Оризари на Антон Арабаджиев, се осъществява изцяло през региона на Пловдив, тъй като за да са необезпокоявани, над работата им очевидно е бил разпънат чадър от служители на пловдивската полиция.

Миню Стайков пристига в съда, след като бе арестуван.

По време на живото включване от разбитата фабрика в с. Труд заместник главният прокурор Иван Гешев спомена, че в проследяването на организаторите на незаконното производство в пловдивските села Труд и Ръжево Конаре са “протекли” имената на лица, свързани и с разбитата фабрика в Карнобат през лятото на 2018 г. Връзката между карнобатската фабрика и тази в с. Труд е потвърдена и от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Антон Арабаджиев е ментор и близък приятел със сина на алкохолния бос - Стайко Стайков. Двамата многократно са засичани по нощните заведения.

В началото на 2018 г. в българските служби е получен сигнал, изпратен от британската митническа администрация чрез Службата за предотвратяване на престъпления срещу фиска към британското посолство. В него е посочено местонахождението на фабрика за нелегални цигари в пловдивското село Оризари, а за организатор е посочен Антон Арабаджиев заедно с други негови хора. Тази информация обаче стига до Арабаджиев благодарение на контактите му в службите. Притиснат от обстоятелствата, той закрива временно фабриката в Оризари и скрива машините.

Част от нелегалната продукция е натоварена на камион и подготвена за траспортиране до пазара. Снимки МВР

За да отклони вниманието от себе си, Антон Арабаджиев издава на службите Миню Стайков и фабриката му в Карнобат, както и Бирмите, които също са му конкуренти в нелегалното цигарено производство.

Така през лятото на 2018 г. последват акции на полицията и прокуратурата, като са разбити фабриката на Миню Стайков в Карнобат и другите нелегални фабрики в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан, на Бирмите.

От службите са засечени телефонни разговори между Антон Арабаджиев и Миню Стайков, където последният с гневен тон е държал сметка за случилото се на бившия си съдружник.

Машините в най-модерната разбита фабрика досега са произвеждали по 2000 цигари в минута.

Разбити са всички незаконни фабрики за цигари, но не и тази на Антон Арабаджиев в с. Оризари, а именно тя е посочена в сигнала на британските служби. След елиминирането на преките конкуренти в нелегалния бизнес Арабаджиев става буквално монополист в производството и разпространението на контрабандни цигари.

Неговата фабрика в с. Труд е изградена по всички съвременни производствени технологии и впечатлява с мащаба си опитните служители от Агенция “Митници”.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари