Обвиняемите за "най-голямата" фабрика за цигари се отърваха с мижави присъди

2
​Прокуратурата сключи споразумения с чужденците, които са ощетявали бюджета с над 15 млн. лв. месечно
​Прокуратурата сключи споразумения с чужденците, които са ощетявали бюджета с над 15 млн. лв. месечно Снимка: кадър bTV

Обвиняемите за най-голямата фабрика за контрабандни тютюневи изделия /по определението на премиера Бойко Борисов/ се разминаха с мижави присъди, и то благодарение на прокуратурата.

В петък съдът одобри сключените споразумения между държавното обвинение и задържаните при спецакцията в пловдивското село Труд осем чужденци и четирима българи. Въпреки че стойността на конфискуваните цигари надхвърля 2 млн. лв., а самият Борисов заяви, че държавният бюджет е губел месечно между 15 и 20 млн. лева от дейността на цеха, 2/3 от подсъдимите получиха условни присъди. Осъдените ефективно пък няма да лежат повече от година и 4 месеца, пише вестник СЕГА.

Седмина от обвиняемите са украинци, един е молдовец, а четирима са българи. Единадесет от тях са с наложена мярка "Задържане под стража" вече 4 месеца. Задочно обвинен е и ръководителят на групата - Антон Арабаджиев, който от няколко месеца се издирва.

Подсъдимите бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за производство на нелегални тютюневи изделия с цел разпространение. Всички те заявиха пред съда, че са неосъждани, признават вината си и са съгласни да сключат предложените им от прокуратурата споразумения. Така осемте чужденци се разминаха с условни присъди, като няколко години няма да могат да упражняват дейност, свързана с тютюневи изделия. Забраната им да напускат страната е вдигната.

Единствено четиримата български граждани получиха ефективни присъди - между 1 г. и 1 година и четири месеца. "Съдът намира, че така внесените споразумения не противоречат на закона и морала", реши съдията по делото. Постановлението не може да бъде обжалвано.

Наблюдаващи прокурори по делото са Кирил Пейчинов и Николай Димитров. Пред "Сега" Димитров обясни, че сключването на споразумения между държавното обвинение и подсъдими е нормална практика, която е разписана в закона. Чужденците са получили условни присъди, тъй като не са осъждани. Не е ясно обаче защо тази логика не е приложена и по отношение на българските граждани, които също нямат предишни присъди. На въпрос дали прокуратурата би могла да постигне по-големи наказания, ако не беше сключила споразумения, Димитров отговори: "Никой не може да каже какво щеше да реши съдът. Можеше и да ги оневини". "Хората си мислят, че условните присъди са едни леки наказания, а те не са", добави още прокурорът.

Споразуменията са, меко казано, изненадващи, като се има предвид начинът, по който започна сагата. През юли лично премиерът Бойко Борисов заедно със зам. главния прокурор Иван Гешев и шефът на Агенция "Митници" Георги Костов отидоха в халето за производство на цигари, по-малко от час след като службите го разбиха. "Виждали сме много фабрики за производство за контрабандни цигари, но толкова голяма и толкова добре организирана - не сме! Инвестицията е за около 10 млн. лв.", похвали се той.

ОЩЕ ДОГОВОРКИ

Само преди две седмици Върховна касационна прокуратура разпореди проверка срещу избрания за нов главен прокурор Иван Гешев за престъпление срещу правосъдието. Тя е по повод изнесени от сайта "Биволъ" записи, в които се чува как Гешев договаря споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през  2011 г. Докато е бил прокурор в Софийската районна прокуратура, Гешев е командирован в СГП като наблюдаващ делото срещу задържани за участие в огранизирана престъпна група за източване на ДДС за 145 754 820 лв.  В резултат на постигнатите споразумание присъдите на престъпната банда са много ниски. В четвъртък, малко преди Иван Гешев за втори път да бъде одобрен от ВСС за нов главен прокурор, от спецпрокуратурата съобщиха, че са отказали да образуват досъдебно производство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари