Кои са простите неща в живота, които ни правят щастливи

0
Трябва да спрете да измервате щастието по парите, които имате или нямате, а по онези прости неща, които не бихте променили за нищо на света
Трябва да спрете да измервате щастието по парите, които имате или нямате, а по онези прости неща, които не бихте променили за нищо на света

Щастието не се измерва с парите, които имате или нямате, а с онези прости неща, които не бихте променили за всичките пари на света.
Простите неща в живота са като звездите, които светят в ясни нощи

Те винаги са там, заобикалят ни с фината си магия. Въпреки това не всеки ден спираме да ги погледнем или дори да си спомним, че съществуват, пише Mila.bg

Всъщност само когато ни липсват, когато животът ни изправи пред проблем, изведнъж оценяваме това, което наистина има значение. Тогава осъзнаваме какво осмисля нашето съществуване.

Някои хора казват, че колкото по-прост е начинът ни на живот, толкова по-малко грижи имаме и толкова по-малко грешки правим. Разбира се, всички сме свободни да усложняваме живота колкото си искаме. Всички имаме право да поемаме рискове, да се стремим към целите си и да имаме толкова широк и разнообразен социален кръг, колкото желаем.

Основното нещо, ключът към всичко не е непременно в това да водиш прост живот, а да бъдеш прост в мисленето си и да знаеш какво е важно. Какво наистина те прави щастлив. Какво те идентифицира.
Оттам ти си свободен да изградиш своя собствена микровселена.

Простите неща са най-великите неща в живота. Наскоро Google публикува най-често срещаните си търсения. Сред тях е "Как да бъда щастлив?"

Да си щастлив, означава да затвориш очи и да не искаш нищо друго. Затова трябва да спрете да измервате щастието по парите, които имате или нямате, а по онези прости неща, които не бихте променили за нищо на света.

Несъмнено имате повече от едно нещо, което не бихте заменили за нищо друго. Може да са вашите деца, вашият партньор, вашите братя и сестри... може би дори вашите домашни любимци. Защото това, което те ви дават и това, което им предлагате, е безценна размяна на обич.

Проблемът обаче е, че животът понякога не е никак лесен.
Например най-важното нещо на света за вас може да са вашите деца, но се налага да работите толкова дълги часове, че не може да прекарвате толкова време с тях, колкото искате.

Без съмнение бихте предпочели всичко да е по-лесно. Затова понякога се чувствате изгубени пред толкова голям натиск и толкова много задължения, които ви отдалечават от това, което е наистина съществено за вас.

Водете пълноценен и съзнателен живот
Да водиш пълноценен и съзнателен живот, означава да разбереш къде се намираш в живота си в момента и да живееш тук и сега.

• Трябва да сте наясно какво ви казва сърцето и вашите собствени нужди. Може би допълнителните работни часове ви дава възможност да имате повече неща, но наистина бихте предпочели да инвестирате това допълнително време в семейството си.
• Да живееш пълноценен живот също означава да разбереш, че всяко усилие, което правиш, си заслужава. Това е така, защото всичко, което правите, ви прави щастливи и предлага щастие на вашите близки.
• Никаква реципрочност не се равнява на никакво изпълнение. Гледайте на живота си сякаш е кръг. Ако няма баланс между вас и това, което ви заобикаля, вие няма да можете да бъдете щастливи.

Удоволствието от простите неща
Не всички хора знаят как да се наслаждават на простите неща, които животът им предлага. Може би защото не могат да ги видят. Или може би не ги оценяват и са по-склонни към материална привързаност и незабавно удовлетворение.

Дишайте, обичайте, бъдете щастливи, наслаждавайте се на простите неща в живота. Това са единствените неща, които наистина имат значение. Останалото е от второстепенно значение.

Наслаждаването на прости удоволствия е нещо, което много хора правят, защото вече притежават вътрешен мир. Удоволствието от простите неща идва за някои след дълго пътуване, където изведнъж откриват удоволствия, за които преди дори не са си и помисляли.

• Радостта от добрите приятелства
• „Добро утро“ и неочаквана прегръдка
• Заразителният смях на дете
• Миризмата на тревата след дъжда
• Слънцето, когато потъва в океана в абсолютна тишина
• Събуждане в неделя сутрин със съзнанието, че не сте на работа

Не се колебайте да започнете да практикувате тази простота на мисли и емоции. Защото, когато най-накрая намерите вътрешното щастие, то ще продължи завинаги, тъй като ще бъде свързано с истинското ви същество.

Балансът на простотата
Както заявява Лама Йеше:„ Когато изпитате чувството за баланс, вие изпитвате невероятно универсално пространство. Вашият стегнат и скован ум става напълно отворен, защото е достигнал средния път от външните мисли. Умът ви се чувства много комфортно и за първи път наистина ви прави психически здрави. Това не е просто поредната теория, това е житейски опит”.

Какво се опитва да ни каже Лама Йеше с тези думи? Че простотата е умствена нагласа и балансът е основен елемент. Ако ходим от място на място, вкопчвайки се в факта, че материалните неща ще ни дадат истинско щастие, грешим. От друга страна, наблюдаването и оценяването на простите неща в живота ни предлага душевно равновесие, което генерира безброй психологически и емоционални ползи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари