#КОЙ е виновен

2
Първи видеокарти от епицентъра на взрива
Първи видеокарти от епицентъра на взрива

Пет души са загинали, 25 ранени, неколцина от които в критично състояние, над 20 къщи разрушени, както и обществени сгради в село Хитрино.

Това е до момента равносметката от инцидента рано тази сутрин, при който поне 7 цистерни с пропилен се обърнаха край селото. Последва мощна експлозия, пожар и разрушени сгради в района.

Товарните превози са осъществявани от частния превозвач „Булмаркет“, чийто краен собственик се явява кипърски офшорка. Русенската компания е една от първите, получили лиценз за превоз на товари по релси – още през 2005 г., и се занимава предимно с горива, предаде Ureport.

Според Национална компания „Железопътни превози“ проверките показали, че фирмата покрива критериите за безопасност. На всеки пет години лицензът се подновява и последните проверки не показали нередности в „Булмаркет“.

Инцидентът

В 5.37 часа товарен влак на „Булмаркет“, който се движи от гара Дружба до Русе – Север с голям тонаж – 1750 тона, с два локомотива начело на композицията, с цистерни пълни с пропилен и четири цистерни, пълни с пропан бутан и предохранни вагони, които са задължителни за влака, при влизането си в гара Хитрино дерайлира. Над седем са вагоните, които са дерайлирали. Единият от тях се взривява и разрушава къщите и постройките в близост до жп линията.

Дизелов локомотив ще изтегли композицията към гара Искър след инцидента. Евакуирани са хората от 40 къщи. В района работят 10 пожарникари, както и полицаи и жандармерия.

Социалните работници ще съдействат на пострадалите за получаване на еднократна помощ от 325 лв. Хората, чиито къщи са разрушени, могат да бъдат подпомогнати с 10 000 лева от държавата – за целта е необходимо предложение от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Всички пострадали могат да съдят частния превозвач и държавната компания за товарни превози за нанесените им щети.

Премиерът в оставка Бойко Борисов отиде на мястото на трагедията. „Щетите са големи. Загиналите ще са повече от петима“, коментира Борисов.

По думите му към мястото пътуват най-добрите следователи, за да разследват причините за трагедията. Създадена е организация, при която болниците от страната да помогнат с кръв за пострадалите, настанени в лечебни заведения в Шумен и Варна.

„С опасност за живота и изгаряния между 15 и 30% са четиримата, постъпили във ВМА след взрива на дерайлиралия влак в Шумен“, заяви доц. Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ – Варна към Военномедицинска Академия. Тримата мъже и една жена са на възраст между 20 и 50 години.

„Всички са инхалирани. Имат установена баротравма вследствие на взривната вълна. Има опасност за живота им. Настанени са тук, в реанимация, оказват им се адекватни грижи“, подчерта доц. Въжаров.

Отрано в Хитрино е пристигнал екип с психолози, изпратени от БЧК. Заедно с Планинската спасителна служба от Троян и Пловдив са осигурени специално обучени кучета, които да помагат за намиране на затрупани хора.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари