Кой е този цар?

0

Едно от произведенията в изложбата "Спорът за реалността", която беше открита през седмицата в галерията на Съюза на българските художници на "Шипка" 6, привлече вниманието във "Фейсбук", където се разпространи негова снимка.

Причината е, че позлатената скулптура на глава наподобява силно депутата от ДПС Делян Пеевски.

Произведението се казва "Цар" и е от 2017 година. Негов автор е Стоян Дечев. Той каза, че първообразът на творбата му е цар Терес (първият владетел на тракийските племена - бел. ред.), цитиран от Дневник.

На въпрос художникът не отрече приликата, като обясни, че "няма случайни неща, дори и във визуалните изкуства".

По думите на Дечев връзката между цар Терес и настоящия "цар" в съвременната българска реалност е първо визуална, а после и смислова. "Нека си спомним маската на Агамемнон - познат персонаж от "Илиада", подобна е и историята на цар Терес. Траките са били обединявани изключително и само деспотично. Изобщо цялата иконография в историята, която е свързана с образите на определени исторически личности, били те Агамемнон или Гаргантюа... и съответно Той... не се влияе от морала, а от паметта. Кой е той?... Той ли е Кой", каза Дечев.

Авторът коментира още, че "изкуството само задава въпроси, за да не оставя общественото съзнание да заспи".

Творбата му, допълни Дечев, не символизира, а просто провокира съзнанието ни въпреки умората от безсмислените ни усилия да променим статуквото и съдбата си.

Запитан защо се казва "Цар", Дечев обясни, че е заради иронията на връзката между владетеля и обществото. Скулптурата е била изработена преди две години, но материално и технически е завършена наскоро, а "Спорът за реалността" като тема е била подходяща смислова шапка за излагането й. Поводът да бъде създадена е безсилието.

За да се включи в изложбата "Спорът за реалността", Дечев е представил творбата си пред кураторите с обяснението, че спорът за реалността е свързан с представата ни за съвремието, за това как ние си въобразяваме тази част от историята, в която участваме лично.

"Историята като наука, която работи с фактите, маркира времето чрез личности и събития. За нея не е важно да бъде морален съдник, а по-скоро обективна към фактите. "Цар" е ироничен опит да се излезе от представата за нашето съвремие и заменена по аналогия с представата за едно минало съвремие на някой друг - например в Античноста, по същия начин, по който един бъдещ наш наследник би си представил нашето съвремие от гледна точка на фактите и знаковите личности", обяснява още авторът в текста, с който е кандидатствал за включване в изложбата.

Един от кураторите проф. Станислав Памукчиев обясни, че идеята на изложбата е да акцентира как през езика на изкуството всеки автор вижда съвремието, в което живее. "Няма спор за приликата с определени фигури от съвремието, но става дума за светогледни позиции, кой как разбира света, в който живее, как го вижда."

Изложбата е замислена едновременно като изследователски проект и като дискусионен форум. Основната цел на проекта е да предложи критически поглед към доминиращите идеи в съвременната българска живопис и скулптура", се казва на страницата на изложбата, разположена на два етажа на "Шипка" 6. Тя представя общо 60 автори от различни поколения, с полярно противоположни светогледи и естетически възгледи - сред тях са например Андрей Даниел, Димитър Генчев, Иво Бистрички, Анета Дръгушан, Валентин Старчев, Милко Божков, Венци Занков, Ива Яранова, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Светлин Русев, Свилен Блажев, Цветослав Христов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари