Няма да вадят очите на Самуил, само ще срежат диодите

0
Ако се прецени, че очите на владетеля не трябва да бъдат осветявани, ще се прекъсне само една жичка
Ако се прецени, че очите на владетеля не трябва да бъдат осветявани, ще се прекъсне само една жичка Снимка: БТА

Очите на цар Самуил на паметника, който беше открит в понеделник в градинката до храма “Св. София” в столицата, няма да се вадят. Специална комисия към Министерството на културата в близките дни ще прецени дали светодиодите, които са поставени в кухини, близо до очите на фигурата, да бъдат оставени да светят вечер, или да бъдат прекъснати.

Ако се прецени, че очите на владетеля не трябва да бъдат осветявани, ще се прекъсне само една жичка

По паметника нищо няма да се променя, обясниха от фондация “Българска памет”, която инициира поставянето му.

Светодиодите придавали леко сияние на очите вечер. При сблъсъка на тази светлина с излъчваната от двата прожектора, които също осветяват паметника, в тъмното очите се виждали като живи.

Поставянето на светодиодите е лично решение на автора на паметника Александър Хайтов. (Виж 3-а стр.) То не е съгласувано нито с възложителя - фондация “Българска памет”, нито с общината или Министерството на културата. Светлинният ефект не е част от оригиналния проект, който е бил одобрен.

Въпреки че се появиха данни за няколко подписки - срещу поставянето на паметника, преместването му на друго място и махане на светодиодите, до момента в общината не е постъпила нито една. (Виж 3-а стр.)

Националната гвардейска част, Гвардейският представителен духов оркестър и Софийският духов оркестър участваха в церемонията по откриването. На нея бяха президентът Росен Плевнелиев, патриарх Неофит, вицепремиерът Румяна Бъчварова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати и посланици.

Лично патриархът освети фигурата на владетеля, която се издига на 6,20 м. След това камбанен звън от храма “Св. Александър Невски” огласи площада, на който се бяха събрали стотици граждани. Сред тях имаше и българи от Западните покрайнини.

“Свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ е да пази жива паметта на своите велики предшественици, които в критични дни са отдавали всичките си сили и живота си за братята си по вяра и род. Ярко място в пантеона на историческата слава народът е отредил на цар Самуил - владетел, който в един от най-трудните периоди в хилядолетната ни история самовластно държеше скиптъра, който бе приел от покръстителя свети цар Борис - Михаил, от великия цар Симеон и от светия благоверен цар Петър.

Комисия ще прецени да остане ли осветлението

Почетният караул на Националната гвардейска част отдава почит пред паметта на владетеля.

И който с много доблест и достойнство десетилетия успяваше да съхранява изградената от тях нова християнска българска държава. Жертвеният му подвиг в навечерието на залеза на Първата българска държава е единствен по рода си в цялата ни история. А драмата в личната му съдба може да бъде сравнена с тази на цар Иван Шишман и търновския патриарх свети Евтимий. Ето защо днес отново скланяме глави пред подвига му и тачим паметта му с този първи негов паметник в столицата. Нека паметникът бъде място на възродената историческа памет и да привлича вниманието на всеки истински родолюбец”, каза патриархът.

Паметникът е дарение от д-р Милен Врабевски и фондацията му “Българска памет”. Целта е с него да се отбележи 1000-годишнината от смъртта на владетеля, която беше чествана през 2014 г. Инициативата тече от 2 г. и беше обявен конкурс за визията на монумента. В него участваха 21 проекта. За победител беше избрано предложението на скулптора Александър Хайтов.

“Истински горд съм, че съм в центъра на този исторически момент, който ни дава възможност да градим мостове - вътре в себе си и между държавите. Надявам се това да е ценен дар за София”, каза д-р Врабевски.

Росен Плевнелиев: Трябва да върнем костите на владетеля в България

“Нашето поколение има своята историческа отговорност да направи всичко възможно костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя. Българската държавност не бива да се успокои, докато тленните му останки не намерят вечен покой в родината. И то тук, в базиликата “Св. София”, в която се е черкувал.” Това заяви президентът Росен Плевнелиев на откриването на паметника на цар Самуил.

Според държавния глава връщането на костите, които са в музей в Солун, ще е и акт на историческо помирение между два народа - българския и гръцкия, които хилядолетия са воювали помежду си и са проливали кръв. Той изрази надежда, че скоро България и Македония ще отбелязват заедно делото на Самуил, и благодари за присъствието на посланика Благой Ханджиски.

“Надявам се този символ на нашата признателност към делото на цар Самуил да не ни разедини. Все още се строят паметници на комунистическия лидер, който за малко да подари България като 16-а република. Но иначе спорим, когато се открие паметник на велик български цар, отстоявал до последен дъх българската държавност. В столицата има паметници на Съветската армия и на руски император. Но няма дори на основателя на българската държава. Нямаме паметници на Аспарух, Крум, Омуртаг и Симеон. Като президент ще се радвам националните паметници на велики наши владетели да се множат. Длъжници сме на младите”, отсече Плевнелиев.

“Помним делото и саможертвата на Самуил и воините му, които ни показаха как се води битка за България. Делото му е повече от актуално и днес, когато отстояваме каузата на демократичната българска държавност и европейското бъдеще. Нека паметникът се превърне в място на преклонение и тук да се събират децата, за да си припомнят делото на един български владетел, водил дългогодишна битка за свободата и честта на държавата ни”, заяви Плевнелиев.

Диодите не са в одобрения проект, в общината няма подписки срещу паметника

Диодите, поставени в кухините до очите в скулптурата на цар Самуил, не са част от одобрения проект. Всякакви промени трябва да бъдат предварително обявени и съгласувани. Поставянето им е решение на автора Александър Хайтов. Търсил е начин да засили въздействието на фигурата, заяви зам.-кметът на София по образование и култура д-р Тодор Чобанов.

Според него темата със светодиодите се преекспонира, а гражданите харесвали паметника. “Ще видим какво е визуалното въздействие и дали се изменя оригиналната концепция. Ако има проблем, осветлението ще бъде намалено или спряно. Но нека днес бъдем обединени в паметта и признателността към делото на цар Самуил”, каза д-р Чобанов. В понеделник вечерта трябваше за първи път да се види как изглежда осветлението. Освен светодиодите фигурата се осветява и от 2 прожектора.

Засега в общината не са постъпвали подписки срещу паметника. Д-р Чобанов увери, че ако бъдат внесени такива, ще бъдат разгледани.

Той припомни, че преди 2 г. фондация “Българска памет”, която възстановява български военни гробища в Македония и работи с българските общности в чужбина, е подела инициативата за поставяне на паметника за 1000-годишнината от смъртта на владетеля. “Той е един от малкото ни царе, свързан със София, тогава Средец. Идеята беше паметникът да е в градинката на църквата “Св. Георги” до ул. “Цар Самуил”. Държавата прецени, че той трябва да е на по-централно място, и се реши да е в градинката до храма “Св. София”. Това е държавнически и национален паметник.

Има конкретни данни, че цар Самуил и патриарх Дамян са се черкували точно в “Св. София”, заяви д-р Чобанов.

Детайлите спо преценкаб на скулптора

“В конкурса никой не е давал задание какво да има в краката или в короната на паметника. Заданието беше за общата визия. Това означава, че детайлите са по преценка на автора.” Така коментира решението за поставяне на светодиоди в кухините до очите на фигурата нейният автор Александър Хайтов. Той решил, че очите трябва да бъдат осветени и да се виждат през нощта, защото три дни след като цар Самуил видял ослепените си войници, не могъл да понесе гледката и починал. Затова фигурата му трябвало да гледа и през нощта. Това било част от замисъла на паметника. “Искам, като погледнат паметника, хората да разбират какво е станало с този човек, трагичната му съдба, как 40 г. е водил битки и е отстоявал българщината”, каза Хайтов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари