Кога да се очаква масово разпространение на ваксините срещу КОВИД-19?

0
Най-вероятният срок е краят на тази и началото на другата година
Най-вероятният срок е краят на тази и началото на другата година Снимка: БНТ

Европейската комисия одобри договора с компаниите Пфайзър и Байонтех за купуването на 200 милиони дози ваксина от името на всички страни членки на Евросъюза. Договорът предвижда и допълнителни 100 милиона дози

Доставките ще се извършат, след като ваксината бъде одобрена като безопасна и ефективна. Според предварителния анализ, препаратът е с 90% ефективност, предава БНТ.

На третия етап от изпитанията ефективността на руската ваксина "Спутник V" достигна 92%, беше съобщено днес. Направена е оценка на резултатността сред над 16 000 доброволци, 21 дни след приемане на ваксината или плацебо. Част от хората са получили кратковременни нежелателни ефекти.

Ваксината беше регистрирана на 11-и август - първа в света. Общо в Русия има две регистрирани ваксини, а президентът Владимир Путин обяви, че скоро се очаква и трета.

В същото време професор по медицина от университета в Оксфорд смята, че в началото на новата година може да има две или три ваксини на разположение. Заболеваемостта ще остане висока до началото на масовата имунизация, предупреждават специалистите. Рискът се повишава от студеното време и сезонния грип.

От Световната здравна организация признаха, че пандемията от коронавирусната инфекция е излязла извън рамките на обичайната извънредна ситуация в сферата на здравеопазването. Надеждите са насочени към ваксините, на които трябва да се гледа като на "глобално обществено благо", по думите на шефа на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Общо в целия свят се разработват около 170 проекта, по данни на СЗО. 47 препарата са изпитват върху хора, 11 са във финален стадий. Повечето се съхраняват при температура до 4 градуса, но това не важи за ваксината на Пфайзер и Байонтех, обявена за пробив. Очакванията са медицинските учреждения бързо да реагират на изискванията за съхранението й от минус 70 градуса.

Към ваксините се наблюдава и отрицателно отношение. В някои страни, като Великобритания например, властите са започнали кампания срещу пропагандата против ваксините. Правителството смята, че това е все по-приоритетна задача.

Повечето страни сключиха договори на зелено с фармацевтични гиганти, разработващи ваксини. Така например Канада се договори със седем компании, Европейският съюз с четири.

Кога да се очаква масово разпространение на ваксините?

Няма еднозначен точен отговор. Най-вероятният срок е краят на тази и началото на другата година. Преди време някои очакваха появата на ваксина още през август. Сега други, като индийска фармацевтична компания, посочва месец февруари като начало на производство на така желаното средство.

Добри шансове имат и американски компании, както и братанско-шведски консорциум съвместно с Оксфорд. Китай също напредва. Поне 4 от изпитваните ваксини са във финалната фаза три. Сигурно е едно - ще трябва доста време преди всички желаещи по света да се ваксинират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари