Коалицията се пропука

1
Изборът на нов шеф на БНБ скара ПП и ИТН
Изборът на нов шеф на БНБ скара ПП и ИТН

Изборът на нов шеф на БНБ скара ПП и ИТН

Втори опит за избор на нов председател на Българската народна банка. Предишната процедурата в парламента се провали, след като нито една партия не предложи свой кандидат за поста.

Депутатите отново трябва да търсят наследник на Димитър Радев, чийто мандат изтече още през миналата година. Темата разпали искри не само между управляващи и опозиция, но и в самата коалиция.

Изборът на нов шеф на Българската народна банка скара свои със свои. От „Продължаваме Промяната“ поискаха 20 дни за предлагане на хора за поста. Партньорите им от „Има такъв народ“ не се съгласиха, предаде NOVA.

„Първата процедура беше стартирана, тя вървеше по своя ред и избухна една война. Това промени приоритетите на много хора, които участваха в тези дискусии и които бяха кандидати”, коментира Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната”.

„Точно по време на война трябва да има легитимен управител. Какво общо има управителят на БНБ с бежанските лагери, освен ако кандидатът, който се чака, не е на фронта, примерно”, попита Кирил Симеонов от ИТН.

Опозицията използва напрежението. И обвини управляващите, че сами не могат да се разберат кой да оглави Народната банка.

„Вие искате три седмици допълнително един друг в коалицията да си извивате ръцете”, посочи Цончо Ганев.

От ГЕРБ-СДС и ДПС призоваха бързо да се избере шеф на БНБ. И заподозряха задкулисие в провалената до момента процедура.

„Кой ви нареди да удължите срока на процедурата. Кой отказа евентуален кандидат от участие в тази процедура? Кой? Това Иво Прокопиев ли е?”, попита Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Пак задкулисието търси свой кандидат за поста гуверньор и за подуправителите”, отчете Йордан Цонев.

Критиките доведоха до компромис - от „Продължаваме Промяната“ предложиха не 20, а 14 дни за издигане на кандидати. Идеята получи отпор от опозицията плюс „Има такъв народ“. Така депутатите имат 7 дни да предложат свой човек за нов гуверньор на БНБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Орел, рак и щука
    Време беше! По време на т.н. демокрация никое правителство не се е справило. Горките ние.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари