Книга разказва историята на рода Найденови от село Караманово

3

Незабравими спомени и преживявания остави първата среща на рода Найденови от село Караманово.

По идея на участниците за много кратко време вече е отпечатан и сборник за историята на рода. Негов съставител е Юлка Пантелеева – една от наследничките, а оформлението е дело на Румяна Николаева. В „Найденовият род“ е поместено родословното дърво на отделните фамилии, голям набор от снимков материал, както и многобройни спомени от представители на рода. Книжката ще бъде изпратена до всички родственици на Найденови, за да се документира събитието. Родовата среща беше организирана със съдействието на Народно читалище „Светлина“ в Караманово.

Родът Найденови е с близо двестагодишна история. Потомците на дядо Найден продължават и днес да са едни от най-многобройните в населеното място. Много от тях от години са се преселили да живеят не само в големите градове в България. Представители на рода Найденови могат да се срещнат в различни кътчета на Европа и Америка. Много от найденовите наследници са изявени професионалисти в различни области като инженери, агрономи, учители, компютърни специалисти… Всички споменаха името на Калин Стефанов, който професор и е сред най-добрите и уважавани преподаватели в Манхатънския университет в Ню Йорк. Участниците в първата среща надхвърлиха 100 наследници на фамилията и се събраха в Караманово от различни краища на страната.

Легендата разказва, че като бебе Найден бил изоставен на брега на Дунав около Свищов, но намерен от добри хора. Като пораснал на едно от неделните хора се залюбил с най-гиздавата девойка от селото - Ана.  Първородният им син Иван се появил на белия свят на 16 октомври 1843 година. След него се родили още шест деца – четири дъщери и двама сина. И така до наши дни. Според направеното проучване наследниците на един от най-старите родове в Караманово са повече от 1800 души. Всички останаха силно впечатлени от къщата, в която е живял основателят на рода. След няколко реставрации и преустройства сега домът се обитава от семейството на Ивайло Калинов. Като знак на признателност потомците на Найденовия род подариха икона с лика на  Божията майка с младенеца, която да бъде като своеобразна закрилница на рода. Незабравимо ще остане и запалването на свещички за здраве на голяма торта под звуците на „Многая лета“. Участниците в срещата оставиха завет към бъдещите поколения и послание към най-малките родственици.

На раздяла Найденови си пожелаха срещите да се превърнат в традиция, защото родословното дърво е не само памет към предшествениците, но и мост между поколенията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари