Клошарка отказала подслон заради "бизнеса си" по контейнерите...

0

"Има място в приюта. Аз лично съм говорила с управителя, който е готов да отиде и да вземе Петър Станев".

Това коментирала директорката на здравните и социални дейности в Община Русе Мариела Личева след публикуваното във вестника интервю с 62-годишния мъж, който живее в трабант на ул. "Муткурова".

Понякога това, което се вижда, не е точно така в действителност, казала Личева пред екип на изданието и дала драстичен пример от практиката си -   клошарка отказала подслон заради "бизнеса си" по контейнерите... Жената живеела в студено зимно време на спирка в кв. "Дружба". Тогава социалните са отишли с необходимите документи да я молят да я приберат, но са получили доста грубо отношение. Жената си е била обособила цялата спирка с дрехи, с вързанки на които простирала, почти като апартамент. Това, което казала тя на социалните, е: "Вие какво, искате да ми вземете бизнеса ли? Аз държа ул. "Петко Д. Петков". Бездомните се разпределят по контейнери и така живеят като продават хартия, стъкло и пластмаса. Така бездомната не пожелала да бъде настанена никъде, което е и най-странното, заявила Личева.

За Петър тя коментирала, че в четвъртък при него са ходили служители от "Социално подпомагане", след сигнал на "Бряг". Първия път не са го открили в колата, макар че той обясни, че е почти неподвижен, казва Личева. Те са били готови с документите и са можели веднага да го настанят в приюта, но той отказал. На този етап не искал да се мести и помолил да си помисли. Той ги извикал отново да го посетят във вторник, когато ще отиде и управителят на приюта за бездомни. "Явно той има някаква подкрепа, или нещо, което не иска да каже, но си е в правото си да го запази. Затова искам да кажа, че понякога това, което се вижда в действителност, не е така", казала директорката.

Личева коментира казаното от Петър, той от години живее в трабанта си и след излизане на случая в медиите преди 3 години не е имало никакво развитие. Още когато е излязъл материалът във вестника веднага е направена проверка по случая. В Общината не е постъпвал подобен сигнал. По отношение на това, че няма места в приюта, както е казал бездомният Петър Станев, служителите преценяват и в такава критична ситуация може да се намери място.

Личева казва, че много хора правят личен избор да останат на улицата. По доста от случаите са се събирали представители на институциите и дори на църквата. Защото от една страна има хора на улицата, от друга - постоянно се разкриват нови социални услуги.

"На мен много неприятно ми въздейства това, което прочетох за Петър, със сигурност то въздейства и на доста граждани. Това обаче е личен избор на бездомните", каза Личева. Според нея със сигурност има хора, които подкрепят Петър. Той е чист и не е слаб, изглежда се храни редовно. Просто има някаква история, която не иска да разкаже. Факт е, че живее в този трабант. Предлага му се и безплатна трапезария, която е наблизо. Вероятно може да се движи, тъй като го е нямало в колата. Той е възрастен човек и носи отговорност за себе си. Но не може да казва, че институциите са бездушни, напротив много сме ангажирани и работим заедно, добави Личева. Няма случай, за който да сме получили сигнал и да сме отказали помощ. Ще продължим да го наблюдаваме и ще кажем какво се е случило, обещала тя.

Колкото до твърдението на Петър, че е проверявал в приюта и не е имало места, от там са категорични, че никой не е проверявал за места по подобен случай.

"Че има проблем е видимо, че има институции, които искат да помогнат - също", казва директорката. Услугите обаче са доброволни и никой не може да бъде накаран насила да се възползва от тях. "Дирекцията не знаеше за този случай", признала Личева. Има услуги, има институции, които наблюдават и при негово желание Петър ще получи професионална помощ, завършила коментара си тя.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари